Dodon, copilul loial al lui Putin: A spus ceea ce vrea să audă Kremlinul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a mers la Moscova și-a spus ceea ce vor oficialii ruși să audă, pășind în acest fel cu stângul nu doar în eşichierul politic, dar, în general. De această părere este Iulian Groza, director executiv la Institutul de Politici şi Reforme Europene din Chișinău.

Acesta este de părere că Dodon, cel mai probabil, nu a ieşit încă din campania electorală, sau a ieşit doar pe jumătate.

„Probabil că domnul preşedinte Dodon nu a ieşit încă din campania electorală, sau a ieşit doar pe jumătate. Fiindcă cu o astfel de abordare, în prima sa vizită oficială, păşeşte cu stângul puternic. Şi cu stângul nu doar pe eşichierul politic, dar, în general, cu stângul. De ce? Fiindcă aceste declaraţii se bat cap în cap cu mesajele dumnealui de la inaugurarea în funcţia sa de preşedinte, menţionând că el va pleda pentru unitate în societate, pentru dezvoltarea Republicii Moldova, pentru relaţii apropiate cu Uniunea Europeană şi cu Federaţia Rusă. Acum abordarea dată, care presupune că mergi la Moscova şi spui ce vrea să asculte Kremlinul şi mergi la Bruxelles şi spui ce vrea să audă Bruxellesul este o abordare duplicitară şi nu este una coerentă”, a declarat Groza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Expertul apreciază că promisiunea de a denunța Acordul de Asociere UE-Moldova în 2018, când socialiștii vor avea majoritate în Parlament, este pe placul Moscovei, de aceasta a şi fost transmisă.

„Aşa pot să-mi explic o astfel de intervenţie. Fiindcă, dacă analizăm Acordul de Asociere, având în vedere că este un document cuprinzător, care stabileşte o foaie de parcurs pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, să spui că vei opta pentru anularea Acordului de Asociere, dacă Partidul Socialiştilor va câştiga alegerile parlamentare în 2018, fiind preşedinte al Republicii Moldova, astăzi, este o declaraţie, cel puţin, ieşită din luarea retoricii aşteptabile de la un preşedinte. Având în vedere că Republica Moldova are acest acord, care stabileşte nu doar dimensiunea de suport în domeniul reformelor, pe justiţie, pe anticorupţie, stabileşte un angajament din partea Uniunii Europene de a susţine aceste procese financiar, stabileşte şi cadrul care ţine de comerţul liber aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană. Şi astăzi, dacă să analizăm, cel puţin, din punct de vedere statistic, după doi ani şi ceva de implementare a Acordului de Asociere, constatăm că Republica Moldova la moment exportă pe piaţa Uniunii Europene peste 65% din produsele din Republica Moldova. Deci, piaţa Uniunii Europene este o piaţă importantă pentru Republica Moldova, cu potenţial mare, care trebuie valorificat de către producătorii şi de către exportatorii noştri. Şi nicidecum nu trebuie să auzim îndemnuri de la persoane oficiale din Republica Moldova care ar presupune anularea unui astfel de avantaj pe care îl are Republica Moldova şi din punct de vedere al dezvoltării economice”, a mai spus Iulian Groza.

Citește și: (VIDEO) Dodon i-a promis lui Putin că PSRM va cere anularea Acordului de Asociere RM-UE

Amintim că, Dodon i-a promis preşedintele Igor Dodon omologului său rus Vladimir Putin că PSRM va cere anularea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană dacă formaţiunea va obţine majoritate în Parlament.

În campania electorală și după victoria în alegerile din noiembrie, Dodon a făcut afirmații contradictorii pe tema Acordului de Asociere. La unele evenimente publice și discuții cu presa rusă a spus că el trebuie denunțat, dar apoi, la întrevederi cu oficiali europeni și interviuri cu presa din UE a recunoscut că șeful statului nu poate iniția asemenea renegocieri și a asigurat că nu vrea să denunțe înțelegerea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...