(DOC) PSRM a cedat PMAN Partidului Democrat, iar Mihai Ghimpu a mințit că PL nu avea planificate evenimente pentru duminică

(DOC) PSRM a cedat PMAN Partidului Democrat, iar Mihai Ghimpu a mințit că PL nu avea planificate evenimente pentru duminică

Partidul pro-prezidențial al Socialiștilor din Republica Moldova i-a cedat Partidului Democrat de guvernământ din Moldova Piața Marii Adunări Naționale pentru ziua de duminică, 21 octombrie. Potrivit presei, anume duminică, în PMAN, democrații își vor anunța participarea la alegerile parlamentare și vor anunța anumiți candidați pe circumscripții uninominale. Cert este că PSRM avea rezervată Piața încă din anul 2015 și intenționa să organizeze o „manifestație sub formă de miting” cu participarea a 20.000 de cetățeni. Democrații însă au anunțat participarea a 60.000 de cetățeni la manifestația de lor.

Pe lângă cei doi, pentru această duminică Piața era rezervată și de Partidul Liberal, o asociație obștească și „societatea civilă”.

Întrebat ieri, înaintea ședinței Parlamentului, ce organizează duminică PD în PMAN, vicepreședintele democrat Andrian Candu a răspuns scurt: „Un eveniment al Partidului Democrat”.

– Ce organizează Partidul Democrat duminică în centrul capitalei?
– Un eveniment al Partidului Democrat.
– Se lansează în campanie?
– Un eveniment al Partidului Democrat.

Potrivit informației publice de pe pagina web a Primăriei Chișinău, Partidul Democrat a anunțat „organizarea și desfășurarea unei întruniri sub formă de manifestație politică în scopul comunicării cu membrii și simpatizanții Partidului Democrat din Republica Moldova”. Cererea a fost depusă la primărie luni, 15 octombrie curent.

Primii care au depus o cerere pentru rezervarea PMAN pentru ziua de duminică, 21 octombrie 2018 au fost socialiștii. Aceasta a fost depusă încă la data de 21 aprilie 2015, intenționând să desfășoare o „manifestație sub formă de miting” cu 20.000 de participanți. Tot în 2015, doar că la 22 iunie, o cerere în acest sens a depus și Partidul Liberal. Acesta intenționa să organizeze o acțiune de „promovare a valorilor liberale” cu participarea a 1.000 de persoane.

Întrebat despre acest lucru ieri, la emisiunea „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4, președintele liberal Mihai Ghimpu a mințit, spunând că pentru această duminică PL nu avea bronată Piața Marii Adunări.

„Duminica asta nu”, a spus Ghimpu la întrebarea moderatorului. „Da cine mai întreabă acum dacă e rezervată sau nu?! Stă acolo un venit, chipurile primar. Nu vedeți ce se întâmplă în Chișinăul ista? E mort”, a adăugat ulterior Ghimpu.

Puțin înainte de această întrebare, liderul PL a spus că democrații au forțat votarea proiectului privind modificarea Constituției prin adăugarea sintagmei „integrare europeană în Legea Supremă, anume în contextul evenimentului de duminică.

„PD de asta a forțat votarea și în prima și în a doua lectură a „integrării europene” în Constituție, pentru că le trebuia refuzul. Să iasă duminică în Piață (PMAN) și să spună „referendum, oameni buni. Aceștia nu vor, sunt anti-europeni, trădători, referendum”. Le trebuie drapelul, cârpa roșie pentru duminică. Noi am văzut manifestări din astea în Uniunea Sovietică. Raz-dva, raz-dva”, a declarat Ghimpu.

Pe lângă PL și PSRM, tot duminică în PMAN intenționau să organizeze o acțiune de „promovare a valorilor național-patriotice” Asociația Obștească „Credință Patriei”, cu participarea a 6.000 de persoane, conform unei cereri depuse la 15 martie curent, dar și o acțiune similară cu participarea deja a 10.000 de persoane și închiderea circulației pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, conform declarației din 3 octombrie curent. Ultima întrunire anunțată de A.O. „Credință Patriei”, din motive necunoscute, a fost anulată.

Nu în ultimul rând, potrivit cererii din 25 iunie curent, „Societatea Civilă în frunte cu Aurel Bucureanu, Alexei Frolkov și Svetlana Șandrovscaia”, intenționa să organizeze duminică un „protest față de ridicarea prețurilor la combustibil și revenirea acestora la prețul de 14-15 lei pentru un litru”, la care să participe 5.000 de persoane.

0