(DOC) Meat-House este compania care folosea animale moarte la prepararea mezelurilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Producătorul de mezeluri Meat-House este cel care fabrică mezeluri în condiții inadecvate și fără acte de proveniență, precum şi folosește animale aflate în proces de deces sau chiar deja decedate. Confirmarea este făcută de Centrul Municipal de Sănătate Publică, care a depus o sesizare în adresa Procuraturii la 8 decembrie curent.

Conform documentului, în urma verificărilor la compania Cardiax Plus SRL (MeatHouse) au fost descoperiți 21 de microbi, evaziune fiscală de 7 milioane de lei, produse etichetate cu următoarea zi, carne returnată, lipsa contractelor de evacuare a deșeurilor, niciun angajat nu avea trecută instruirea igienică.

În documentul publicat de Dumitru Ciorici pe blogul său, șefa CMSP Luminița Suveică enumeră încălcările depistate în cadrul controlului și solicită intervenția procurorilor în vederea sancționării contravenționale a producătorului.

Trei persoane cu vârstele cuprinse între 30 și 45 de ani, sunt documentate, în cadrul urmăririi penale de fabricare a mezelurilor și plasare a acestora spre comercializare, în condiții inadecvate și fără acte de proveniență. Suspecții foloseau animale care erau în proces de deces sau chiar în urma decesului animalelor, pentru producerea mezelurilor.

Potrivit poliției, în urma mai multor percheziții efectuate la două fabrici de mezeluri din Capitală au fost sesizate mai multe încălcări. Respectiv, au fost depistate produse din carne fără acte de proveniența, cu termenul expirat, păstrate în containere care se aflau în ograda întreprinderii. Totodată, suspecții foloseau animale care erau în proces de deces sau chiar în urma decesului animalelor pentru producerea mezelurilor.

Mai mult, în secția de camere frigorifice era păstrată carne în lăzi, fără a fi indicată data fabricării și expirării termenului. De asemenea, la unele din produse data fabricării era indicată, 2 decembrie, în timp ce verificare a fost efectuată pe 1 decembrie.

„Au fost identificate peste 5.000 de kg de carne fără acte de proveniență, iar alte peste 20.000 kg necontabilizate, care urma sa fie prelucrate. O parte din aceste produse sunt introduse în ţară ilegal, prin zona transnistreană. Produsul finit era pus în vânzare la piețele rurale cât și pe cele din Chișinău. Au fost identificate persoane fizice și juridice care urmează a fi trași la răspundere și sancționate, în dependență de gradul de implicare în acest caz”, a menționat Alexei Bacoș, șeful Direcției de Investigare a Fraudelor Economice.

Produsele alternate au fost expediate spre expertiză, iar rezultatele de laborator, au arătat că din 69 de probe, în 21 au fost depistate microbi.

Pe acest caz a fost deschis un proces penal, iar dosarele vor fi transmise către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, de asemenea și Procuraturii Generale, pentru examinarea și aplicarea amenzile corespunzătoare.

Suspecţii riscă aplicarea de la 4.000 până la 7.000 unităţi contravenționale sau închispoare de pâna la şase ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...