(DOC) Lapte fără lapte; Produsele lactate care le sunt oferite moldovenilor conţin grăsimi vegetale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Produse lactate care se găsesc pe rafturile magazinelor din Republica Moldova conțin un număr mic de grăsimi din lapte, contrat reglementărilor tehnice cu privire la lapte și produse lactate, conform unei expertize realizate de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată (CMAC).

Inițiatorul studiului este Fundația Est Europeană (FEE), ai căror experți au monitorizat anterior calitatea laptelui moldovenesc în perioada 2015-2016. În cadrul noului proiect, testarea a fost realizată doar la capitolul prezenței grăsimilor vegetale. Pentru examinare au fost selectate 126 de tipuri de produse lactate autohtone sau de import. Studiul a fost efectuat în baza produselor achiziționate la data de 28 noiembrie 2017, de la supermarket-uri, magazine alimentare sau simple chioșcuri, conform Logos Press.

Testului au fost supuse unt, smântână, lapte, brânzeturi, caș, cremă de brânză, brânză caș, lapte fermentat, iaurt, lapte condensat și frișcă. Toate au fost produse de la 45 de întreprinderi de prelucrare din Moldova, Ucraina, Belarus, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Finlanda. Printre cele mai importante procesoare din Moldova au fost „JLC”, „Milk Mark”, „Lactis”, „Inlac”, „Lapmol”, „Fabrica din Drochia”, „Fabrica de brinzeturi Soroca”, „Fabrica de brinzeturi Cahul”, „Incomlac” și „Sana”.

Potrivit rezultatelor, un sfert dintre produse nu au trecut testul. Compania „JLC” se situează în fruntea companiilor al căror produse au în componență grăsimi străine (non-lactate). În componența celor mai multe produse ale acestei companii, grăsimea vegetală a depășit normele admise. Conform metodei aprobate, această normă ar trebui să fie mai mică de 5% din fracțiunea totală de grăsime.

Brânza de casă de la JLC 6% – 95,81 % grăsimi străine;
Brânza granulată „Gingășie” 4% JLC – 89,09 % grăsimi străine;
Brânza granulată „Grăuncior” 4% JLC – 89,31 % grăsimi străine;
Brânza granulata „Făguraș” 5% JLC – 93,24 % grăsimi străine;
Brânza granulată degresată „Fitness” – 79,52% grăsimi străine;
Brânza de vacă 5% JLC – 32,36 % grăsimi străine etc.

Mai multe decât atât, în brânza degresată „Fitness” de la JLC, care potrivit denumirii sale nu trebuie să conțină grăsimi, grăsimea detectată a fost de 0,5%. Chiar și în această cantitate, proporția de grăsimi vegetale a constituit 79,5%.

Potrivit șefului laboratorului de testare, Galinei Cecico, specialiștii nu au avut pretenții la calitatea untului și a smântânii. „Recent am început să testăm „laptele pentru conținutul de grăsimi străine, fapt pe care nu l-au știut majoritatea producătorilor. Nimeni nu se aștepta ca în brânza „Grăuncior”, „Gingășie”, „Făguraș” de la JLC să nu fie aproape nici o grăsime de lapte. Astfel, cumpărătorul nu plătește pentru un produs lactat integral, ci pentru o anumită masă care constă de fapt din ingrediente vegetale”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...