(DOC) La doar două luni de la adoptarea sistemului mixt, socialiştii vor o nouă modificare a Codului Electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La doar două luni de la modificarea în Parlament cu votul deputaţilor PSRM, PD şi grupului PPEM a sistemului electoral din proporţional în mixt, socialiştii solicită, din nou, modificarea Codului Electoral. Aceştia însă nu cer introducerea turului doi în circumscripţiile uninominale, ci cote de participare pentru „minorităţile naţionale care locuiesc compact pe teritoriul Republicii Moldova”.

Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de socialiştii Vladimir Ţurcan, Vlad Bătrîncea, Eduard Smirnov şi Vladimir Golovatiuc la data de 20 septembrie curent, exact la două luni de la adoptarea sistemului mixt. Proiectul prevede introducerea, după cota de 40% pentru femei în listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare şi locale, a unei cote suplimentare de „cel puţin doi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale ce locuiesc compact pe teritoriul Republicii Moldova” sau, altfel spus, locuitori din Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia.

La fel, deputaţii PSRM cer o derogare de la articolul care prevedere că „circumscripţiile electorale de pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale vor avea la bază un număr relativ egal de alegători şi vor cuprinde între 55.000 şi 60.000 de alegători cu drept de vot”, care să prevadă că „în UTA Găgăuzia (teritoriul compact locuit de persoane de etnie găgăuză) se formează din 3 (trei) circumscripţii electorale uninominale formate pe baza unui număr relativ egal de alegători”.

Deşi anume socialiştii au fost cei care au înaintat spre adoptare proiectul de lege privind sistemul electoral mixt, în argumentarea acestui proiect, socialiştii susţin că „sistemul electoral mixt adoptat de Parlamentul Republicii Moldova la 20 iulie 2017 nu asigură reprezentarea minimă garantată a minorităţii naţionale găgăuze la nivel naţional”.

Nu în ultimul rând, socialiştii fac trimitere la „practica europeană”, menţionând că „Republica Moldova este membră a Consiliului Europei şi s-a angajat să respecte actele juridice internaţionale în domeniul electoral”, precum şi faptul că „garanţia reprezentării politice a minorităţilor naţionale, prin asigurarea unui anumit număr de locuri în Parlament corespunde realităţilor multor ţări europene în care minorităţile naţionale sunt reprezentate în parlamentele lor naţionale de reprezentanţii proprii”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...