(DOC) Administrația din Găgăuzia îi cere lui Putin să simplifice procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru moldoveni

by Genko Genko

Administrația din autonomia găgăuză îi cere președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, să ofere cetățenilor moldoveni cetățenia rusă conform unei proceduri simplificate. Adresarea în cauză a fost semnată de bașcanul Mihail Formuzal și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov, relatează portalul gagauzinfo.md.

Aceștia își exprimă recunoștința pentru primirea călduroasă de care au avut parte în timpul vizitei de trei zile a delegației găgăuze la Moscova. Unul dintre subiectele discutate a fost aflarea a sute de mii de muncitori moldoveni pe teritoriul Rusiei.

Konstantinov și Formuzal au menționat că muncitorii moldoveni sunt „cunoscuți pentru sârguința, buna calificare și pentru faptul că nu sunt dispuși spre conflict”, iar „excelența în posedarea limbii ruse, cunoașterea culturii ruse și credința ortodoxă comună le vor permite să se integreze ușor în societatea rusă”.

Ei sugerează în scrisoarea către președintele rus că moldovenii ar trebui să dispună de un statut special și să se folosească de garanțiile sociale puse la dispoziție de statul rus.

„În acest context, dar și reieșind din necesitatea depistării unei soluții legale, de care depinde supraviețuirea a mii de oameni, ne adresăm către dumneavoastră cu rugămintea să examinați posibilitatea acordării cetățeniei Federației Ruse pentru locuitorii Moldovei conform unei proceduri simplificate”, se arată în scrisoarea către Vladimir Putin.

pisimo_putinu_001

pisimo_putinu_002

CITIȚI ȘI...