Dilema lui Putin: Și dacă în avion a fost o bombă?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin este pus în dificultate de dovezile tot mai numeroase în sprijinul ipotezei că avionul de pasageri prăbușit în Egipt la sfârșitul săptămânii trecute cu 224 de persoane la bord a fost ținta unui atac terorist.

Dacă se confirmă această teorie, atunci Putin va fi nevoit să dea un răspuns adecvat militanților Statului Islamic ce au arătat că accidentul aviatic este o răzbunare rapidă pentru operațiunea militară a Rusiei în Siria, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty, într-o amplă analiză.

Publicația citată enumeră și câteva scenarii posibile pe care le-ar putea urma Kremlinul în această situație, ce are potențialul să îi creeze probleme lui Putin atât în țară, cât și în afară.

Negarea

Dacă nu există probe irefutabile care să dovedească faptul că la bordul avionului Kogalimavia/Metrojet se afla o bombă, Rusia va fi tentată să continue să nege asta. Cu toate că și a admite că accidentul a avut loc dintr-o eroare tehnică sau de pilotaj este jenantă, puțini sunt cei care ar da vina pe Putin pentru tragedie.

Numărul morților în urma acestei tragedii, 224, este cel mai mare din istoria aviatică a Rusiei și ideea că aceste zboruri sunt vulnerabile subminează contractul nescris dintre Putin și clasa de mijloc: conformați-vă politic și va veți bucura de beneficii de care n-au avut parte părinții voștri-precum vacanțe pe litoral în străinătate.

Aruncă vina pe Egipt

Oficialii ruși au decenii de experiență în acest domeniu, scrie sursa citată, și arătatul cu degetul în direcția Egiptului poate părea o soluție. Spre exemplu, în efortul masiv de negare a implicării în lovitura de rachetă ce a doborât un avion deasupra estului Ucrainei, unul din argumentele Moscovei este că Kievul este de vină pentru că nu și-a închis spațiul aerian în zona de conflict.

Însă blamarea Egiptului nu pică bine în contextul noii politici ruse în Orientul Mijlociu. Putin curtează de mult țara și l-a sprijinit pe Abdel Fattah al-Sisi înainte de alegerea să ca președinte în 2014

Blamarea Occidentului

Aceasta este o abordare îndelung folosită de Putin. A dat vina pe SUA pentru protestele care au zguduit Kremlinul în 2011-2012 și a acuzat Washingtonul că i-ar sprijini pe militanții din Caucazul de Nord. E un exercițiu de imaginație să dea vina de această dată tot pe Occident, însă este fezabil-și s-ar potrivi cu linia potrivit căreia acțiunile SUA și UE în Orientul Mijlociu au facilitat ascensiunea Statului Islamic.

Acceptarea

Dovada că militanții Statului Islamic au doborât avionul plin cu turiști ruși la o lună după ce Rusia și-a început bombardamentele în Siria ar fi o lovitură grea pentru Putin, dar dacă va fi nevoit să accepte această concluzie, liderul de la Kremlin va încerca să minimizeze impactul și să își avanseze în același timp agenda internă și externă.

Pe plan intern, Putin ar putea prezenta prăbușirea drept o șansă ca Rusia să demonstreze că e o țară unită în fața amenințărilor din afară. În exterior, Putin se poate folosi de tragedie pentru a-și argumenta poziția potrivit căreia Rusia și Occidentul se confruntă cu un dușman comun și trebuie să lucreze împreună în termenii Moscovei, pentru a-l înfrânge.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...