Dezastrul petrolului ieftin: Pe ce au ajuns să mizeze Rusia şi Kazahstan

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kazahstanul, lovit greu de scăderea preţului la petrol, speră să-şi crească veniturile din export, oferind un nou produs pe piaţa internaţională: laptele praf de iapă, notează Reuters.

„Laptele procesat de la numai 100.000 de iepe poate aduce venituri în valoare de 1 miliard de dolari pe an”, a declarat vineri ministrul kazah al agriculturii, Asaljan Mamatbekov. El a adăugat că există aproape două milioane de cai în Kazahstan, o ţară de mărimea Europei de Vest, situată într-o zonă de stepă.

„Astfel, băutura naţională poate deveni o sursă majoră de venituri din export, care este foarte importantă în situaţia de astăzi”, a mai spus ministrul.

Veniturile în valută ale Kazahstanului au scăzut cu două treimi din cauza prăbuşirii preţurilor la petrol, anunţa banca sa centrală săptămâna aceasta.

În septembrie 2015, astronautul kazah Aidan Aimbetov a luat cu el lapte praf de iapă pe Staţia Spaţială Internaţională.

Kazahii consumă mai ales lapte de iapă sub formă fermentată, cunoscut sub numele de „kumas”, dar băutura cu gust acru şi cu un procent mic de alcool este greu de transportat pe distanţe mari, deoarece se strică repede.

Kazahstanul produce circa 80 milioane de tone de petrol anual, dar preţul ţiţeiului a scăzut de la peste 100 de dolari la sub 30 de dolari per baril. Din august 2015, moneda sa, tenge, s-a devalorizat cu mai mult de 50% faţă de dolar.

Rusia: Declinul rublei a golit rafturile magazinelor care vindeau telefoane iPhone

În Rusia, pe de altă parte, retailerii au anunţat că au rămas fără iPhone-uri, după ce consumatorii s-au grăbit să le achiziţioneze înainte ca preţurile să fie ajustate pentru a reflecta deprecierea record a rublei în raport cu dolarul, transmite Bloomberg.

„Ne confruntăm cu lipsa celor mai simple modele iPhone 6 deoarece nu am putut face faţă cererii luna aceasta, în special in ultimele două zile, când declinul rublei a stimulat vânzările”, a declarat Maria Zaikina, Svyaznoy, retailer care deţine peste 2.800 de magazine în Rusia.

Rubla s-a depreciat în ultimele zile până la un nivel minim record faţă de dolar, din cauza declinului preţului ţiţeiului, principalul produs de export al ţării, şi a sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

Miercuri, moneda Rusiei a scăzut cu 1,8%, la 80,156 ruble pentru un dolar, depăşind precedentul nivel minim record din 16 decembrie 2014, de 80,10 ruble pentru un dolar, care a forţat Banca Centrală a Rusiei să majoreze de urgenţă rata dobânzii.

Joi, moneda s-a tranzacţionat la 86 ruble pentru un dolar, faţă de 61 ruble pentru un dolar, în octombrie 2015.

Apple permite retailerilor din Rusia să vândă cu discount modele mai vechi iPhone, pentru a stimula cererea afectată de recesiune.

Declinul rublei în 2014 a determinat clienţii să achiziţioneze masiv produse electronice şi alte dispozitive, în timp ce retailerii au încercat să menţină stabile preţurile în ruble.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...