Detalii despre procurorii și ofițerii din dosarul „€200.000” // Cât și cum au primit banii

by D M
Distribuiti mai departe...

Procurorii Anticorupție în comun cu ofițerii CNA au reținut ieri cinci persoane bănuite într-un dosar de corupție în care ar fi cerut 200.000 de euro mită, dar ar fi luat doar 75 de mii. Este vorba despre doi procurori, un ofițer de urmărire penală de la IP Ciocana, Valentin Samoilă – un șef de direcție de la INI, dar și un fost angajat al Direcției Nr.3 Poliția Economică.

Persoanele reținute sunt bănuite de corupere pasivă după ce ar fi luat de la un agent economic mită în valoare de 75 de mii de euro. Cazul s-ar fi întâmplat anul trecut, agentul economic alegându-se cu mușamalizarea unui dosar pornit pe fraudă fiscală. 

Pe același dosar are statut de bănuit și șeful Secției Urmărire Penală de la IP Ciocana, Viorel Vrăjitoru. 

Urmărirea penală a început pe data de 12 iulie, 2017 de către Procuratura Anticorupția.

Fabula dosarului, potrivit surselor Deschide.MD.

Pe data de 10 februarie, 2017, Ofițerii direcției nr. 3 a INI a IGP, ofițerul de urmărire penală de la IP Ciocana, Sergiu Stângaci, și procurorul municipal (oficiul Ciocana), Evghenii Tifoi, au efectuat o percheziție la sediul companiei Radeva Group SRL gestionată de Anatolie Brașoveanu și Igor Brașoveanu. Ulterior, cei doi gestionari ai companiei și directorul comercial al acesteia, Vitalie Todoroglu, au fost reținuți pentru 72 de ore fiind bănuiți de evaziune fiscală.

Ulterior, procurorul Tifoi a mers cu Igor Brașoveanu la sediul Procuraturii Ciocana pentru a întomi actul de reținere. Având o înțelegere cu ceilalți membri ai grupului de urmărire penală, acuzatorul de stat a cerut de la persoana reținută 200 000 de euro pentru soluționarea cauzei în favoarea celor bănuiți. 

Două zile mai târziu, membrii grupului de urmărire penală au înjumătățit „taxa” cerută, pretinzând doar 100 000 de euro. Procurorii Roman Clim și Evghenii Tifoi ar fi cerut ca banii să le fie aduși într-o oră pentru a nu-i pune sub învinuire pe cei doi „Brașoveni” și pe Vitalie Todoroglu. 

Persoanele vizate în dosar au spus că nu pot face rost de suma dată într-un timp atât de scurt. Prin urmare, cei care au cerut mită s-au limitat la 70 de mii de euro și 6000 de dolari – bani încasați de la Anatolie Brașoveanu. 

Este important de precizat că 10 mii de euro și 6000 de dolari din valoarea mitei încasate erau bani ridicați în urma perchezițiilor la domiciliul lui Anatolie Brașoveanu. Suma respectivă a intrat în posesia grupului de urmărire penală prin impunerea soției lui Brașoveanu să semneze o declarație că banii respectivi (corpuri delicte) i-au fost întorși, lucru care de fapt nu s-a întâmplat. Restul mitei – 60 de mii de euro – ar fi fost încasați în biroul procurorilor de la Ciocana. 

Cine sunt Clim și Tifoi

Roman Clim este procuror în Procuratura Ciocana de pe data de 28 decembrie 2016. Este feciorul lui Eugen Clim, judecător la Curtea de Apel Chișinău și soțul Olesei Clim, șefa direcției juridice de la Moldatsa. Potrivit declarației de venituri și interese personale, Clim declară pentru anul 2016 un salariu de 89.503 lei. Procurorul mai spune că a primit și 236.848 de lei de la înstrăinarea unui autoturism, precum și 846 de roni, alocație pentru întreținerea copilului, venită din România. Familia Clim mai indică în declarație un apartament cu suprafața de 105 m.p. și două autoturisme: Skoda (an. fab. 2009) în valoare de 186 640 Lei, cumpărată în anul 2014; Hunday (an. fab. 2015) în valoare de 490 000 Lei, cumpărat în anul 2016.

Eugen Tifoi a fost numit în funcția de procuror în Procuratura sectorului Ciocana, pe 6 decembrie 2005. În declarația sa pentru anul 2015, procurorul indică un venit de 131 de mii de lei din salariu. Soția sa, angajată la Cadastru a avut un venit salarial de 22 de mii de lei. Totodată, în declarația din 2015, procurorul susține că părinții i-au donat 42 de mii de lei, iar în 2016, a primit o donație de 80 de mii de lei. Eugen Tifoi declară două apartamente, unul cu suprafața de 47 m.p., cumpărat în 2002 și altul de 93 m.p., achiziționat în urma unui contract de investiții semnat în 2011. Procurorul deține și două autoturisme: Toyota Prius (fabricată în 2008 cu o valoare de doar 20 de mii de lei) și un Renault Megane fabricat în 2010 și cumpărat în 2016. În 2016, procurorul a vândut un alt automobil, Renault Scenic, fabricat în 2005, cu doar 23,5 mii de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.