Deputaţii PD, liberi să voteze cum vor proiectul privind introducerea „limbii române” în Constituţie. Plahotniuc însă vorbeşte româna

Deputaţii PD, liberi să voteze cum vor proiectul privind introducerea „limbii române” în Constituţie. Plahotniuc însă vorbeşte româna

Partidul Democrat din Moldova nu are o poziţie unică în privinţa iniţiativei de modificare a Constituţiei cu introducerea sintagmei „limba română” în Legea Supremă. Astfel, în eventualitatea în care se va pune la vot acest proiect de lege, fiecare deputat democrat va lua o decizie reieşind din propriile viziuni. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, după şedinţa săptămânală de astăzi a formaţiunii, precizând că pentru Vlad Plahotniuc aceasta este limba română.

„Nu există o poziţie unică. Unii sunt adepţii limbii române, alţii sunt adepţii sintagmei limba moldovenească. Vreau să vă aduc la cunoştinţă doar că în discursul său pe care l-a avut, preşedintele Partidului Democrat s-a expus foarte clar că pentru dumnealui este limba română, iar ceilalţi îşi fac concluziile respective. Contează ca, indiferent cum o numeşte, să fie vorbită corect, să fie scrisă corect”, a transmis Gămurari cuvintele şefului său.

Astfel, acesta a fost mandatat să aducă la cunoştinţa opiniei publice că, „în eventuala situaţie când vor avea dezbateri în Parlament şi votarea, nu există o directivă din partea Partidului Democrat”. „Este o chestiune care ţine de aspectul intern, o chestiune care nu se vrea politizată şi fiecare [deputat] este liber să se expună privitor la această componenţă”, a conchis purtătorul de cuvânt al PD.

Întrebat dacă cei care s-au expus în privinţa sintagmei „limba moldovenească” ar fi de fapt dintre foştii deputaţi comunişti, Gămurari a evitat să ofere un răspuns ferm, menţionând doar că „viziunile sunt cunsocute, chiar dacă nu au fost exprimate public azi”

0