Dedublarea PD! Filip cere ANRE lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți; majoritatea parlamentară respinge audierile directorului ANRE

Dedublarea PD! Filip cere ANRE lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți; majoritatea parlamentară respinge audierile directorului ANRE

O situație cel puțin stranie se atestă la nivelul Partidului Democrat după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni, benzina ajungând să coste mai mult de un euro pentru un litru. Astfel, în timp ce premierul Pavel Filip a cerut ANRE lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți, majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat a respins azi, în cadrul ședinței Parlamentului, propunerea opoziției privind audierea directorului ANRE, Tudor Copaci, și a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

După cum anunță Guvernul prin intermediul unui comunicat de presă, prim-ministrul Pavel Filip a transmis astăzi o solicitare către ANRE în care cere „lămuriri în ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți și ultimele majorări de tarife”. „Având în vedere neclaritățile privind condițiile care au dus la ultima majorare de tarife, premierul a propus conducerii ANRE să analizeze suspendarea ultimei decizii privind prețurile la carburanți până la clarificarea condițiilor în care aceasta s-a produs”, se arată în comunicatul Executivului.

Mai mult ca atât, Guvernul recunoaște că „nu are atribuții prin care poate influența în vreun fel formarea preturilor la carburanți”, dar afirmă că „prim-ministrul consideră că este important ca orice majorare de tarife să aibă motivații bine argumentate, iar acestea să fie explicate populației în condiții de maximă transparență”.

La fel, Filip a cerut, totodată, Ministerului Economiei sa vină cu propuneri de îmbunătățire a legislației în ceea ce privește asigurarea unei mai mari transparențe în procesele de formare a prețurilor.

De altă parte însă, majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat, a respins azi propunerea Partidului Liberal de audiere a directorului ANRE, Tudor Copaci, și cea a Partidului Socialiștilor, privind audierea directorului ANRE și a ministrului Economiei, Chiril Gaburici. După argumentarea necesității acestor audieri, supuse votului, președintele Parlamentului, Andrian Candu a constatat lipsa numărului necesar de voturi pentru a include chestiunea pe agenda ședinței Parlamentului.

0