De unde i s-ar putea trage căderea lui Putin? Adversarii pregătesc un complot la Londra

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Presiunea politică pusă pe Opoziţie în Rusia, criza financiară în care s-a scufundat ţara după prăbuşirea preţului petrolului şi sancţiunile economice dictate de Vest pentru criza din Ucraina i-au împins pe cei mai puternici adversari ai lui Vladimir Putin să plece în exil la Londra, de unde încearcă în continuare să i se opună „ţarului de la Kremlin”.

Capitala Marii Britanii a devenit astfel un loc în care se fac auzite tot mai puternic vocile jurnaliştilor, scriitorilor, oamenilor de afaceri, academicienilor şi politicienilor care au preferat sau au fost nevoiţi să părăsească Federaţia Rusă, relatează IB Times.

Opoziţia din exil
„Stagnarea economică şi presiunea politică îi fac pe tot mai mulţi ruşi să fugă din ţară. Londra a fost întotdeauna un magnet pentru ruşi şi nu este de mirare că această comunitate este în continuă creştere”, explică Vladimir Ashurkov, un opozant al regimului Putin, care beneficază de azil politic în Marea Britanie.

Londra a devenit în ultimii ani o scenă pe care manifestările culturale şi discursurile politice ale ruşilor se înteţesc ca urmare a creşterii numărului de expaţi ruşi, dar şi prigoanei declanşate împotriva opoziţiei în cel de-al treilea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin.

Una dintre victimele politice ale „ţarului de la Kremlin”, Mihail Hodorkovski, magnatul care a făcut 10 ani de închisoare şi s-a trezit cu gigantica companie Yukos dezmembrată şi împărţită între apropiaţii lui Putin, a ales să se stabilească la Londra.

Din 2015, odată cu asasinarea lui Boris Nemţov, fost vicepremier rus şi unul dintre oamenii care i-au ţinut piept preşedintelui rus, Hodorkovski şi-a asumat misiunea de a întări Opoziţia din Rusia cu sprijin din afară.

Altădată orientat spre construirea unui imperiu financiar colosal, Hodorkovski conduce acum un club de discuţii politice în inima financiară a Londrei, Mayfair.

„Misiunea noastră este să ajutăm la selectarea celor care vor să facă parte din noua elită politică a Rusiei”, explică ex-oligarhul rus, care visează de acum să ajungă într-o zi preşedinte al Rusiei cu ajutorul mişcării Open Russia.

„Creăm o alternativă intelectuală la regimul Putin”, îl susţine şi Maxim Dbar, un fost angajat de-al său, acum în slujba mişcării din exil.

Scena profesioniştilor
Viaţa comunităţii ruse din Londra este pigmentată adesea de manifestări politice şi culturale în note anti-Kremlin, dar nu se rezumă doar la atât.

Sunt concerte de muzică rusească, spectacole de teatru, seri de poezie într-o efervescenţă care o aminteşte pe cea a Parisului de după căderea dinastiei ţariste în faţa loviturii de stat bolşevice.

„Este un moment extraordinar. Ruşii îşi creează propria lor scenă culturală aici”, afirmă Clementine Cecil, membru al Puşkin House, o organizaţie britanică de tradiţie specializată în studierea şi promovarea culturii ruseşti.

Unele cifre estimează că Londra a devenit deja casă adoptivă a cel puţin 150.000 de ruşi, cărora li se mai adaugă alte 150.000 de persoane născute în fostele republici sovietice.

Pentru un cetăţean non-UE care vrea să se stabilească în Marea Britanie condiţiile se dovedesc destul de aspre, acesta fiind nevoit să facă dovada obţinerii unui salariu de minim 35.000 de lire sterline pe an.

Asta înseamnă şi că ruşii ajunşi aici sunt oameni cu dare de mână, după cum explică Ilya Goncharov, editorul ziarului Anglia, cel mai mare cotidian de limbă rusă din Marea Britanie.

„Aceştia nu sunt oameni săraci. Sunt oameni bine pregătiţi profesional, care manifestă interes pentru situaţia politică din ţară. În 2010, primul an când am venit aici, nu aveam ce să scriu. Acum nu pot ţine pasul cu evenimentele”, spune jurnalistul.

Furnizorii informaţiei
Rolul Londrei în găzduirea opozanţilor regimului Putin a intrat în vizorul Kremlinului de mai bine de un deceniu.

Oraşul de pe malul Tamisei este şi locul unde, în 2006, Alexander Litvinenko, un fost spion rus, a fost asasinat prin intoxicare cu o substanţă radioactivă. La 9 ani de la moartea sa, un judecător britanic a decis că acesta a fost ucis, cel mai probabil, la ordinul liderului de la Kremlin.

În 2013, Boris Berezovsky, un alt cunoscut critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit asasinat în baia locuinţei sale din afara Londrei.

Oligarhi în exil
Pentru elita politică, economică şi culturală refugiată în Londra, misiunea de a-i întoarce pe ruşi împotriva actualului regim se izbeşte de nenumărate greutăţi.

În primul rând, chiar şi Hodorkovski, victimă a regimului Putin, are o istorie în care violenţa şi corupţia se întrepătrund în stilul caracteristic al apariţiei oligarhilor ruşi în anii ’90.

În al doilea rând, bariera propagandei Kemlinului se dovedeşte extrem de greu de spart, după cum recunoaşte un alt solicitant de azil politic sosit în Londra în 2014.

„Oamenii din Rusia nu sunt informaţi şi nu ştiu cum să se organizeze. Informaţia este cel mai important lucru care poate determina căderea unui regim”, susţine Alexei Shmatko.

Pe de altă parte, Vladimir Ashurkov a întocmit deja o listă cu legi ce ar trebui abrogate în cazul în care regimul va cădea. Aceasta i-a fost trimisă spre studiu actualului lider al opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalny.

Hodorkovski susţine că mişcarea sa politică, Open Russia, mizează pe rezultate pe termen lung.

Însă, ambii opozanţi speră la o schimbare care să le redea patria înapoi. „Sunt sigur că Rusia va cunoaşte o nouă epocă de aur”, susţine Ashurkov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...