De unde are Coreea de Nord bani pentru testele nucleare? Secretele Biroului 39, mina de aur a lui Kim Jong Un

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De ani de zile sub sancţiuni severe internaţionale, Coreea de Nord are totuşi fonduri semnificative pentru a susţine costisitoarele teste nucleare. Ultimul, de o putere extrem de mare, a provocat un cutremur de 6 grade, iar Phenianul promite că nu se va ori aici.

Secretul financiar al nomenclaturii nord-coreene ar fi Biroul 39  care se află în sediul partidului şi unde s-ar afla depozitate sume imense de bani pentru care estimpările merg de la 3-4 miliarde de dolari până la câteva zeci. 

Kim Kwang Jin, fost finanţist al regimului nord-coreean, explică acest sistem unic în lume. Coreea de Nord are o economie naţională şi o alta, paralelă- aşa numită „economie a curţii regale” -, care e controlată de liderul suprem. De acolo vin banii pentru traiul luxos al nomenclaturii şi – cel mai important – banii pentru programele militare, scrie TVR.

 De Biroul 39 s-ar ocupa direct chiar sora lui Kim Jong Un, scrie presa asiatică. Biroul 39 are diverse firme-paravan în străinătate. În Macao, de exemplu, unde aveau cel puţin două sedii. Între timp, au fost închise şi mutate. Unul era pentru  tranzacţiile cu armament. Armele nord-coreene plecau spre Vietnam, Myanmar, Africa, Iran, Siria. 

Biroul 39 face toate tranzacţiile cu bani gheaţă, niciodată prin tranzacţii bancare, pentru a se pierde orice urmă.

Statele Unite au cerut în mod oficial, sâmbătă, Consiliului de Securitate al ONU să organizeze în data de 11 septembrie un vot asupra unui proiect de rezoluţie care impune sancţiuni noi împotriva Coreei de Nord, ca răspuns la cel de-al şaselea test nuclear al Phenianului, relatează agenţia Yonhap.

Misiunea americană la Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat o declaraţie în acest sens. Potrivit proiectui de rezoluţie, Statele Unite vor să impună un embargo asupra exporturilor de produse petroliere şi textile către Coreea de Nord şi să interzică angajarea muncitorilor nord-coreeni în străinătate.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a precizat că un astfel de vot ar putea fi „puţin prematur”. China, principalul aliat economic al Coreei de Nord, a fost de acord ca ONU să ia măsuri suplimentare împotriva regimului de la Phenian, după ultimul test nuclear.

Noul proiect de rezoluţie ar interzice exporturile de ţiţei, petrol condensat, produse petroliere rafinate şi gaze lichefiate către Coreea de Nord.

China furnizează cele mai multe produse petroliere pentru Coreea de Nord. Potrivit datelor sud-coreenilor, Beijingul furnizează anual aproximativ 500.000 de tone de ţiţei. De asemenea, exporturile ruseşti de petrol către Coreea de Nord sunt de aproximativ 40.000 de tone pe an.

Totodată, noul proiect de rezoluţie ar impune interzicerea completă a angajării şi plăţii muncitorilor din Coreeade Nord în străinătate. Unii diplomaţi estimează că între 60.000 şi 100.000 de nord-coreeni lucrează în afara graniţelor.

Produsele textile reprezintă a doua cea mai importantă sursă de export a Coreei de Nord, după cărbune şi alte produse minerale, în valoare totală de 752 milioane de dolari. Aproape 80% dintre exporturile de textile au fost către China.

O rezoluţie ONU necesită nouă voturi în favoare şi niciun veto din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Rusiei sau Chinei. Începând cu anul 2006, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate opt rezoluţii prin care a sancţionat Coreea de Nord în legătură cu programele sale de rachete balistice şi nucleare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...