De ce preşedintele Trump NU va arunca lumea în aer

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republicanii din Statele Unite au sărbătorit miercuri o victorie electorală uriaşă: Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale.

Însă nu toţi. Unii republicani, alături de mulţi democraţi şi independenţi, sunt îngrijoraţi, pentru că se tem că temperamentul lui Donald Trump şi viziunile sale se vor dovedi a fi periculoase când i se va da mână liberă să conducă America. Frica este şi mai mare când vine vorba de politica externă, adică de război şi pace.

Aceşti americani îngrijoraţi nu sunt singuri, scrie Tom Rogan într-un editorial publicat pe CNN, adăugând că miliarde de oameni din toată lumea sunt preocupaţi de ce ar putea însemna preşedinţia lui Donald Trump.

Rogan, care este analist politic din SUA şi cercetător la Steamboat Institute, susţine că după victoria lui Trump a fost sunat de prietenii săi din mai multe ţări, care i-au pus două întrebări: „Este un vis?” şi „Va arunca Trump lumea în aer, la propriu sau la figurat?”.

Nu, nu este un vis. Hillary Clinton a pierdut. Iar triumful republicanului nu înseamnă că a început sfârşitul lumii. Sunt motive întemeiate să credem că politica externă a lui Trump va fi mult mai stabilă decât se presupune, susţine analistul.

În primul rând, priorităţile lui Trump s-au schimbat. Până acum, Trump a fost ignorant în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale. Era candidat la preşedinţie şi avea destul de puţină motivaţie politică să mai înveţe lucruri. În plus, multora dintre susţinătorii săi nu le pasă ce cunoştinţe are Trump despre lume.

Lumea liberă, pe umerii săi

Însă acest lucru s-a schimbat acum. Trump ştie că greutatea unei lumi libere va apăsa în curând pe umerii săi. Şi ştie că, dacă eşuează la Casa Albă, va fi ca o pată în cărţile de istorie. Din acest punct de vedere, narcisismul lui Trump este chiar un lucru pozitiv.

Atât pentru el însuşi, cât şi pentru restul lumii, are motive serioase să capete rapid cât mai multe cunoştinţe. Pe măsură ce le va dobândi, îşi va dori stabilitate. Pentru că mai este ceva în joc aici, scrie comentatorul politic.

Lui Trump i se va face un tur prin locurile întunecate din politica externă, cu alte cuvinte, va primi informări cu detalii extrem de sensibile.

Deşi Trump a fost informat de serviciile secrete americane când a devenit candidatul republicanilor la preşedinţia SUA, abia acum va avea acces la date cu adevărat importante.

La fel cum a procedat preşedintele George W. Bush cu senatorul Barack Obama, şi preşedintele Obama se va asigura că Trump este la curent cu toate înainte să se instaleze în Biroul Oval.

Asta înseamnă că preşedintele-ales va beneficia de informări similare celor pe care le primeşte Obama. Iar Trump va fi şocat, punctează cercetătorul. Ar putea afla despre programe strict secrete şi despre sursele şi metodele prin care guvernul american îşi adună informaţiile.

Mai important este faptul că Trump va afla adevărul întunecat despre adversari ai Statelor Unite precum Iran, Rusia, China şi Statul Islamic.

În ceea ce priveşte Rusia în mod special, probabil că Trump va pleca de la întâlnirile cu reprezentanţii serviciilor secrete mai sceptic vizavi de amabilităţile adresate lui Vladimir Putin, arată analistul.

Ruşii vor să îl păcălească pe Trump, iar el va realiza asta în curând, aşa că putem să ne aşteptăm la vorbe mai dure la adresa Rusiei şi Siriei în zilele următoare, notează Tom Rogan.

Iar asta nu este tot. Trump va afla şi despre ofiţerii şi agenţii care îşi asumă riscuri uriaşe ca să adune informaţii secrete pentru Statele Unite. Trump va înţelege că administraţia sa va avea o responsabilitate enormă şi că cei pe care i-a ironizat înainte – comunitatea serviciilor secrete şi armata SUA – au făcut o treabă bună pentru naţiune. Când preşedintele-ales Obama a plecat de la prima sa informare, era înmărmurit.

Trump nu poate deveni dictator

Mai este şi sistemul de guvernământ al SUA. Practic, Trump nu poate deveni un dictator. Nici nu poate să arunce lumea în aer.

Conform codului justiţiei militare şi Constituţiei americane, armata SUA nu poate îndeplini decât ordine care sunt legale. Aceste pârghii vor acţiona dacă Trump iniţiază un act nebunesc.

Unii se tem că Donald Trump va provoca un război nuclear. Însă, dacă nu există o ameninţare existenţială la adresa Americii, nu poate face asta.

Pentru ca autoritatea naţională de comandă a SUA este definită printr-o multitudine de verificări. În cel mai rău caz, dacă Trump îşi pierde minţile, Cabinetul poate invoca al 25-lea amendament şi îl poate înlătura de la putere.

Probabil că politica externă a lui Donald Trump va fi imprevizibilă. Unele dintre propunerile sale din timpul campaniei au fost chiar absurde, arată analistul. Însă atunci era candidatul Trump, subliniază el.

Astăzi, preşedintele-ales Trump are obiective foarte diferite. Şi sunt motive de optimism. Noi informaţii arată că şeful Comitetului Naţional Republican, Reince Priebus, este luat în calcul să devină şeful Administraţiei Trump. Priebus este un om raţional, respectat în interiorul partidului şi nu numai. Iar faptul că Trump vrea să fie mâna lui dreaptă este un semn bun.

Când va veni ziua în care Donald Trump va fi investit în funcţia de preşedinte, pe 20 ianuarie 2017, lumea ar trebuie să fie atentă la discursul său, pentru că va fi plăcut surprinsă. Sau cel puţin va respira uşurată, conchide autorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...