De ce Plahotniuc are nevoie de PCRM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Azi Tkaciuk a confirmat ceea ce, de fapt, se vehicula de ceva vreme. În rândurile comuniștilor e o degringoladă totală, iar luptele din interior riscă să slăbească PCRM-ul chiar într-un an electoral.

În fond, acesta nu este un lucru tocmai rău. Niciodată nu e bine ca într-un stat să existe un partid mastodont, care să controleze tot ce mișcă în țară, de felul cum s-a întâmplat în Moldova până în 2009 sau cum se mai întâmplă în prezent prin Federația Rusă, China sau Coreea de Nord.

Vă mai amintiți de decembrie 2010?

Totuși, aceste atacuri la comuniști s-ar desfășura dacă nu ar exista importante interese ca PCRM să fie slăbit. Și, din păcate, acele interese nu sunt deloc nobile și nu au nicio legătură cu obiectivul apropierii de UE sau alte astfel de formulări abstracte. Un PCRM slăbit atât cât e nevoie, adică nici prea mult nici prea puțin, e favorabil celor ce deja ne-au obișnuit să negocieze cu comuniștii alianțe post-electorale, pentru a-i șantaja pe cei cu care ar urma să facă o coaliție de guvernare.

Decembrie 2010 este cel mai grăitor caz în acest sens. Nu cred că a uitat cineva cum Plahotniuc la prânz se pupa cu Voronin, ca spre seară să se îmbrățișeze cu Filat, ”negociind” astfel alianțe de guvernare. Mai bine zis șantajând alianțe de guvernare, pentru că ce s-a întâmplat atunci a fost un șantaj pur. Lui Filat îi spunea că dacă nu va primi ce vrea va merge cu Voronin, iar comunistului – tocmai invers.

Și până la urmă a obținut absolut tot ce și-a dorit. Procurorul General păstrat, BNM, CCCEC (CNA acum), CSM, ministere, funcționari. Dacă ne-am uita pe felul în care s-au împărțit funcțiile în AIE 2, iar aici nu mă refer doar la ministere, s-ar părea că nu PLDM era partidul care obținuse cele mai multe voturi în acea coaliție, ci Plahotniuc.

Plahotniuc are nevoie de un PCRM nu prea puternic, dar nici slab de tot

Dacă Plahotniuc și-ar fi dorit vreodată să distrugă PCRM-ul, așa cum trâmbițează presa pe care o controlează, atunci Voronin demult era la pușcărie. Sunt hăt un milion de motive pentru ca Voronin și pleiada de prin jurul său să stea după gratii, la fel cum sunt destui judecători pe care Plahotniuc îi are la degetul mic.

Dar Plahotniuc nu-l va băga niciodată la pușcărie pe părintele său spiritual, omul care i-a pus Moldova la picioare între 2001 și 2008 și care a făcut din el, prin propria-i prostie, cel mai puternic om din această țară.

Acum să nu creadă cineva că Plahotniuc o fi trăind vreun sentiment de apropiere pentru Voronin, după ce comunistul a făcut atâtea pentru el. Nu, Plahotniuc e genul de individ care înafară de ură nu prea cred că poate trăi ceva. El nu se poate dispensa de Voronin, pentru că are nevoie de acesta în următoarele alegeri, în următoarele negocieri pentru formarea guvernării.

E clar că Plahotniuc, indiferent de câți bani ar băga și câtă presă ar controla, nu va putea obține mai mult de 10% la viitoarele alegeri. În condițiile în care Lupu nu mai înseamnă nimic pe scena politică, iar el este cel mai urât și detestat politician din țară, cu 85% antirating, este imposibil pentru Plahotniuc să obțină măcar un scor egal cu cel de la alegerile precedente.

În asemenea condiții, pentru el este important ca PCRM-ul să obțină exact cât e nevoie ca împreună cu PD, după alegeri, să poată forma guvernarea. 35, maximum 40% ar fi perfect. Dar nu mai mult sau mai puțin.

Pentru el, e important să se poziționeze ca un jucător de mijloc, la fel ca în 2010, să fie acel puțin (din punct de vedere electoral) care să asigure formarea guvernării. Să joace din nou la două capete și să meargă cu cel ce va ceda mai mult.

În acest sens, este important pentru el și să elimine anumite elemente periculoase din PCRM. Extremiștii gen Petrenco sau Munteanu sunt mult mai greu de controlat decât bătrânelul Voronin, care mai are și un fiu precum Oleg, dar și atâtea în spate cu care ar putea fi șantajat.

Campania electorală este în toi, iar aceasta va fi și mai murdară decât cea de acum 4 ani. Pentru că între timp, în conturile lui Filat și Plahotniuc s-au mai adăugat câteva sute de milioane, iar pericolul de a cădea de la guvernare și a pierde tot ce au furat cei doi până acum crește.

Totuși, ce trebuie să știm și să facem noi, e că lumea nu se limitează la PCRM, Plahotniuc sau Filat. Alternative există, iar un electorat educat și bine pregătit, întotdeauna le va putea vedea.

În fond, nu cred că poate exista ceva mai rău decât o coaliție Plahotniuc-Voronin sau una Plahotniuc-Filat. Ne-am convins cu brio de asta în ultimii 14 ani.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...