De ce nu „invadează” refugiații țările bogate din Golf

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce criza imigranților ia amploare, și tot mai mult refugiați sirieni trec granițele Europei, întrebarea „de ce se îndreaptă aceștia spre statele europene și de ce nu aleg statele bogate din Golf, care se află chiar mai aproape de casa lor?” apare pe buzele multora.

Oficial, sirienii pot să depună o cerere pentru a primi viza de turist sau permis de muncă pentru a intra într-unul din statele din Golf. Însă intrarea în statele arabe nu e tocmai una lină, scrie BBC.

Procesul este costisitor și se adaugă percepției larg răspândite că multe dintre statele arabe din Golf au restricții nescrise care îngreunează procesul de obținere a unei vize de către sirieni.

Cei mai fericiți sunt sirienii care se află deja stabiliți în statele din Golf și reușesc să-și prelungească viza de ședere sau sirienii care au voie să intre pentru că familiile lor sunt deja acolo.

Pentru cei lipsiți de resurse financiare sau de altă natură, însă, simpla apropiere dintre Siria și statele din Golf nu este, așadar, suficientă.

Nu sunt bineveniți?

Fără o viză, sirienii nu au dreptul să intre în statele arabe, cu excepția Algeriei, Mauritaniei, Sudanului și Yemen.

Fiind niște țări relativ statornice din punct de vedere economic și fiind amplasate aproape de Siria, mulți se întreabă dacă nu cumva aceste state sunt mai degrabă datoare să adăpostească sirienii afectați de război de atâtia ani și de amploarea pe care grupurile jihadiste au luat-o în țară, decât Europa.

În ciudat eforturilor depuse de ONG-uri și a comunităților de pe social media, statele din Golf își mențin ferma poziția față de refugiații sirieni.

De fapt, în ceea ce privește angajările, tendința în majoritatea statelor din Golf, precum Kuweitul, Arabia Saudită, Qatar sau Emiratele Arabe Unite se bazează pe forța de muncă provenită din Asia de Sud-Est și India, pentru muncile necalificate.

Pentru pozițiile de mijloc, cu aptitudini dobândite, precum locurile de muncă din educație sau sănătate, guvernul saudit și cel din Kuweit caută să angajeze localnici cu prioritate.

Cei care nu vorbesc limba se confruntă, de asemenea, cu o adaptare dificilă și nu reusesc să-și clădească o viață stabilă prea ușor. Unul dintre principalele motive este faptul că e aproape imposibil să dobândești naționalitatea în țările din Golf.

Mai mult decât atât, în 2012, Kuweitul chiar anunța o strategie oficială menită să reducă numărul de muncitori străini din emirate cu un milion în urmatorii 10 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...