De ce nu au voie femeile pe Muntele Athos: Adevărul pe care niciun preot nu îl spune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poate cel mai cunoscut loc unde femeile nu au voie să păşească, Muntele Muntele Athos sau Muntele Sfânt, a devenit o destinaţie importantă pentru turismul religios, fiind loc de pelerinaj. O tradiţie străveche numită avaton, care înseamnă „neumblat”, acţionează ca un fel de graniţă naturală a Sfântului Munte dincolo de care femeile nu pot trece.

Pe insulă nu se află nici măcar animale de sex feminin, cu excepţia pisicilor, găinilor şi păsărilor sălbatice. Legenda Sfântului Munte spune că atunci când corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de ţărm, toţi idolii din munte au căzut cu feţele la pământ, sfărâmându-se în mii de bucăţi. Maica Domnului a coborât pe mal şi, pentru că i-a plăcut locul, l-a binecuvântat şi L-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască aşezarea.

După ce le-a vorbit despre Hristos, botezându-i, Maica Domnului le-a spus locuitorilor de aici: „O, fii luminaţi, ascultaţi: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu şi Dumnezeul vostru. Voim însă, nu veţi mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbaţi din toată lumea, ca să vieţuiască în curăţie, după chipul îngerilor.“ Astfel, pe Muntele Athos este permisă prezenţa spirituală a unei singure femei: Maica Domnului.

Calugării au sfinţit locul cu rugaciunile şi sângele lor şi tot călugării au decis ca „avaton-ul” să rămână valid, indiferent de legile si poftele lumii păgâne, după cum se arată pe crestinortodox.ro.

În ciuda demersurilor făcute pentru ca acesul femeilor să fie permis pe Muntele Athos, inclusiv la nivelul Parlamentului European, între 2002 şi 2003, acest lucru nu s-a întâmplat. De-a lungul timpului, mai multe organizaţii feministe au încercat să ridice interdicţia, care datează din Evul Mediu (1054) şi a cărei nerespectare se poate plăti cu închisoare între două şi 12 luni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...