De ce e Belgia magazinul de arme preferat al Europei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Recentele atacuri teroriste din Franţa indică faptul că atacatorii folosesc din ce în ce mai mult arme de foc. Deşi în trecut se foloseau cu precădere explozibili, cum ar fi în Madrid şi la Londra, în 2004 şi 2005 respectiv, atacatorii par a-şi fi schimbat tacticile şi au găsit o modalitate de a obţine arme de pe piaţa neagră din Europa.

În mai multe atacuri recente, inclusiv cele din Paris, a fost descoperită o legătură între armele folosite şi Belgia. Să fie Belgia destinaţia ideală pentru teroriştii care vor să pună mâna pe arme ilegale, se întreabă într-o analiză BBC.

Bineînţeles, Belgia, ca şi alte ţări europene, are o piaţă neagră a armelor. Prezenţa armelor ilegale este strâns legată de infracţiunile violente şi invers. Chiar şi în aceste condiţii, Belgia se distinge prin aşezarea geografică şi istorie. De secole, ţara a fost un important producător şi exportator de arme de foc.

Până în 2006, Belgia a avut o legislaţie liberală privind armele, ceea ce a făcut din această ţară un punct fierbinte al comerţului european cu arme.

Chiar dacă acum legislaţia e mai strictă şi mai solidă, ţara şi-a păstrat reputaţia. Nu este nicio coincidenţă că unele persoane care comit atacuri teroriste au cazier. De vreme ce piaţa neagră a armelor este în strânsă legătură cu reţelele de crimă organizată, relaţiile anterioare le permit să obţină în secret arme de foc.

Majoritatea armelor de foc aflate pe piaţa neagră sunt pistoale, preferate de majoritatea infractorilor pentru că sunt uşor de ascuns.

Cu toate acestea, în ultimii ani, poliţia belgiană a remarcat o creştere a posesiei şi uzului de arme de stil militar, precum Kalaşnikovul. În funcţie de tipul şi starea armei, precum şi de cât de repede are nevoie clientul de ea, preţurile pe piaţa neagră belgiană se situează între 1.000 şi 2.000 de euro.

Această creştere a numărului de arme de foc pe piaţa neagră este legată în special de contrabanda din Balcani unde, după războaiele din anii ’90, sute de mii de arme au rămas în mâinile cetăţenilor.

Aceste arme sunt introduse ilegal în Occident, în cantităţi mici, în portbagajele maşinilor spre exemplu.

Pentru a aborda această piaţă neagră a armelor de foc, e nevoie de o abordare integrată la nivel european, pe trei paliere, scrie sursa citată.

Mai întâi, e necesar un cadru legal puternic şi armonizat la nivelul UE cu privire la posesia de arme. În al doilea rând, e nevoie de mai multe informaţii cu privire la această problemă – un management mai bun al datelor la nivel naţional şi eforturi suplimentare pentru a face schimb şi analiza aceste date la nivel european. În fine, în al treilea rând, trebuie mai multă forţă operaţională şi o mai bună cooperare între autorităţile naţionale, pentru echipe investigative comune.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...