De ce așteaptă Putin cu sufletul la gură rezultatul referendumului din Grecia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce grecii și creditorii europeni ai țării se confruntă pe un teren al declarațiilor, înainte de alegerea pe care populația elenă trebuie să o facă în privința apartenenței țării la zona euro, toată lumea așteaptă să vadă un zâmbet ivindu-se pe fața lui Vladimir Putin.

Evenimentele par să decurgă în favoarea lui, distrăgând atenția țărilor occidentale de la criza din Ucraina și oferindu-i prilejul de a exploata fisurile ivite în blocul UE, remarcă reporterii Reuters.

Citeşte şi: Putin ţinteşte Bulgaria cu o strategie nouă: Ce plan foloseşte preşedintele Rusiei

Arma elenă
Economia Rusiei, deja slăbită de prăbușirea pieței petrolului și sancțiunile economice dictate după amestecul în criza din Ucraina, nu va scăpa nezdruncinată dacă Grecia va părăsi zona euro și eventual Uniunea.

Însă, criza aceasta servește drept lecție pentru Moscova care își creionează încet încet propriul bloc politico-economic pe ruina fostei Uniuni Sovietice.

Rusia este și una din țările spre care Atena se poate îndrepta pentru a cere ajutor financiar în cazul în care populația decide să respingă oferta creditorilor internaționali.

Deja presa controlată de Kremlin se înghesuie să descrie Uniunea Europeană ca un imperiu discreditat și disfuncțional ajuns în stadiu final.

„Nu am nicio îndoială că vor folosi Grecia ca pe o armă împotriva Germaniei și împotriva Uniunii Europene.

Asta a făcut URSS și așa a procedat și KGB-ul, care a folosit guvernele statelor mici în campania împotriva Occidentului”, susține Evghenia Albats, editor al revistei New Times și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ruși.

Citeşte şi: Cât va costa referendumul din Grecia și numeroasele bătăi de cap pe care le aduce

Apocalipsa în presă
În Rusia presa aservită puterii livrează știrile despre Grecia sub forma unor porții de apocalipsă Occidentală. Deja o parte dintre ziare vorbesc de ieșirea din zona euro a Portugaliei, Spaniei, Irlandei și Italiei în lunile următoare.

Varianta Grexit este inevitabilă, concluzionează ziariștii de la Moscova. Titlurile sunt și ele pe măsură: „Grecia – aproape gata”, „Tragedie elenă. Divorțul este ca și înfăptuit”.

Reprezentantul extremei stângi, Eduard Limonov, a publicat un articol pentru ziarul Izvestia sub titlul „Imperiul sfărâmat”.

„Multe țări au motive să părăsească Uniunea Europeană, dar Grecia va fi prima care le va îndemna să își facă curaj pentru acest lucru. Totul este putred, totul se îndreaptă spre o prăbușire a imperiului European”, a comentat Limonov.

Citeşte şi: (SONDAJ) Grecia: Votul pentru „da”, în premieră mai popular decât cel pentru „nu”

Joc pasiv
Kremlinul nu a dat de înțeles că ar avea de gând să intervină financiar pentru a ușura criza din Grecia, descriind-o ca „o problemă între guvernul de la Atena și creditorii țării”.

Cu o bucurie abia ascunsă, reprezentanții instituției prezidențiale au atras atenția asupra pericolului care se întrevede în Uniunea Europeană în cazul nerezolvării crizei din Grecia.

În același timp, Ministrul de Finanțe a fost împins în față pentru a da asigurări că economia rusă și piețele financiare nu vor fi afectate de turbulențele provocate de Grecia.

Rusia are într-adevăr o expunere marginală față de băncile elene și pe piața obligațiunilor grecești, dar ieșirea Greciei din zona euro va potoli pentru o vreme avântul investitorilor, iar acest lucru va afecta piața de capital din Rusia, deja văzută ca riscantă.

Puțini exclud însă, posibilitatea ca Putin să aștepte cel mai bun moment pentru a întinde o mână de ajutor Atenei sau ca Tsipras să nu mai ia, pentru a treia oară într-un an, drumul Moscovei cu o jalbă financiară în proțap.

Washingtonul a insistat frecvent pe lângă liderii europeni pentru a face tot ce este posibil pentru Grecia. În caz contrar, piețele globale urmând să înregistreze grave turbulenţe odată cu ieșirea Greciei din zona euro, iar Atena ar putea să blocheze planurile UE și NATO în privința contracarării pericolului rusesc.

Citeşte şi: Mesajul Bisericii Ortodoxe din Grecia înaintea referendumului de duminică

„Poate abandona UE și NATO pentru noi”
O parte dintre politicienii și experții ruși au aruncat deja Greciei oferta de a abandona legăturile cu partenerii Occidentali și a se integra în zona de liber schimb a Uniunii Eurasiatice condusă de Moscova.

„Atena are o opțiune, aceea de a abandona NATO și de ani se alătura”, a transmis Mihail Delyagin, unul dintre economiștii de marcă ai Rusiei.

Legătura dintre Atena și Moscova nu s-a făcut vizibilă însă. Ambele părți au declarat că în timpul întâlnirilor dintre Vladimir Putin și Alexis Tsipras nu s-a ridicat problema unui ajutor financiar, singura temă importantă fiind proiectul gazoductului Turkish Stream.

„Nu avem resurse bugetare pentru a acorda un împrumut”, a punctat și ministrul adjunct de Finanțe Sergei Storciak, după întâlnirea de la Sankt Petersburg din iunie.

Citeşte şi: Lavrov: Grecia nu a cerut ajutor financiar din partea Rusiei

Grijile Moscovei
Rusia are, ce-i drept, grijile ei. Economia este afectată de sancțiunile economice impuse de Occident, cel mai prețios bun de export, petrolul, și-a pierdut aproape 40% din valoare, iar acordarea unui împrumut în momente de criză ar putea degenera într-o revoltă populară.

Rusia are și de ce să fie prudentă. Păstrarea unui bloc politic extins se dovedește a fi un efort mare pentru Bruxelles și s-ar putea dovedi la fel de greu ca Moscova să mențină laolaltă Uniunea Economică Eurasiatică dacă se extinde dincolo de Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kirghistan.

O parte din experți spun că destrămarea UE ar putea face ca Washingtonul să nu mai dea Bruxellesului importanță de partener economic, strategic și politic, Statele Unite putând lua decizia de a juca direct un rol activ în Europa.

Este o variantă care se arată înspăimântătoare pentru analiștii Kremlinului.

„Toate acestea întăresc credința că ne vom întoarce la o confruntare veche de 30 de ani, de această dată derulată în cea mai rea formă a ei”, a comentat analistul politic Fiodor Lukianov în oficiosul guvernului, Rossiskaia Gazeta.

Citeşte şi: (VIDEO) Criză în Grecia: Miting înainte de referendum, cu muzică și grătare


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...