Cutia Pandorei se deschide in SUA: Alegerile prezidențiale riscă să destabilizeze piețele financiare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cursa prezidenţială din Statele Unite ar putea bulversa pieţele financiare, consideră analiştii Citi Group.

„Din cauza incertitudinii care planează asupra rezultatului şi consecinţelor economice şi politice, bursele vor înregistra o volatilitate crescută. Acest lucru ar putea reprezenta o piedică în calea creşterii economice”, arată cel mai recent raport de analiză al economiştilor Citi, citat de CNBC.

Surprize neplăcute

Evenimentele neprevăzute sunt un factor perturbator pentru pieţele financiare, stârnind îngrijorarea investitorilor atunci când lucrurile pot lua o turnură neaşteptată.

„În repetate rânduri am văzut evenimente neaşteptate cauzând reacţii puternice pe termen scurt în pieţele financiare, disipându-se apoi în faţa unor politici monetare care au răspuns acestor reacţii”, arată analiză Citi.

Economiştii şi statisticienii, inclusiv cei care stabilesc cotele candidaţilor la casele de pariuri, stau ca pe ace în încercarea de a determina şansele pe care le au reprezentanţii democraţilor şi republicanilor în cursa prezidenţială – Hillary Clinton, respectiv Donald Trump – iar agitaţia lor s-a transmis şi investitorilor.

Pentru moment, fosta Prima Doamna a Americii pare să aibă un avantaj în faţa contracandidatului republican, dar acesta este reflectat doar de calculele analiştilor economici, în vreme ce casele de pariuri mizează pe o victorie a lui Trump.

Indecizia celor două tabere seamănă destul de mult cu reţeta întâlnită şi la sfârşitul lunii iunie, în cadrul referendumului privind statul de membru UE al Marii Britanii, dar impactul asupra pieţelor financiare din toată lumea ar putea fi mult mai puternic.

„Cine va câştiga? Care este influenţa reală a preşedintelui? Cine vor fi principalii actori ai noii politici americane?

Care va fi soluţia economică, politică şi socială rezultată în urmă alegerilor şi ce impact va avea această asupra economiei globale, relaţiilor comerciale şi securităţii? Toate aceste întrebări nu au încă un răspuns, iar incertitudinea creşte gradul de risc economic şi financiar la nivel global”, mai spun analiştii Citi.

Viziunea lor este împărtăşită şi de economiştii Mody’s, agenţia de rating văzând în alegerile prezindenţiale din SUA o „cutie a Pandorei” care ar putea afecta perspectiva economică globală.

Fiecare din cei doi candidaţi îşi poate pune într-un anume fel amprenta asupra traiectoriei de creştere economică la nivel global, din poziţia de lider al celei mai mari economii a lumii.

„O schimbare în politică Statelor Unite care va contribui la slăbirea relaţiilor comerciale şi a arhitecturii securităţii globale va avea un impact negativ asupra sentimentului de încredere şi a creşterii economice la nivel global, fapt ce ar putea determina o revizuire în scădere a prognozelor economice”, arată raportul agenţiei de rating.

Trump, sperietoarea economică

În ciuda popularităţii de care pare să se bucure Donald Trump, cele mai recente sondaje demonstrează că, atunci când vine vorba de mesajul său economic, analiştii americani privesc cu teamă planurile potenţialului preşedinte republican, anunţă CNN Money.

Cea mai bună variantă, în opinia economiştilor din SUA, o reprezintă platforma prezentată de Hillary Clinton, iar Trump nu reuşeşte să ocupe nici măcar locul 2 în acest clasament, preferat fiind Gary Johnson, un candidat libertarian.

Printre propunerile făcute de mogulul ajuns în postura de candidat la funcţia supremă în stat se numără scăderea impozitului pe profit pentru corporaţii de la 35% la 15%, reducerea numărului de imigranţi şi limitarea acordurilor comerciale cu diverse alte regiuni şi ţări de pe glob.

De cealaltă parte, Clinton a propus creşterea numărului de imigranți cu înaltă calificare şi militează pentru acordarea cetăţeniei pentru persoanele intrate ilegal în SUA şi care muncesc deja aici de ani buni.

„55% din respondenţii sondajului au votat pentru programul candidatului democrat Hillary Clinton, 15% s-au declarat în favoarea ideilor prezentate de Gary Johnson şi doar 14% au optat pentru Donald Trump. Restul au menţionat că nu ştiu încă ce să aleagă”, a explicat LaVaughn Henry, reprezentantul NABE, o asociaţie a experţilor economişti din SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...