Cum trebuie să-ți îngrijești grădina în luna martie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă doriţi să aveţi o grădină frumoasă pentru a vă bucura ochii, dar şi plină de roade, în luna martie ar trebui să acordaţi o mare atenţie grădinii dumnevoastră.

Curăţaţi pomii de ciuperci!

Dacă credeţi că fructele uscate de anul trecut de pe copaci vor cădea singure, atunci vă înşelaţi. Toate aceste mere, pere şi prune uscate devin surse de boli fungice pentru pomi. Odată cu încălzirea timpului, trebuie să dăm jos abosult toate fructele uscate!
Este important ca să convingem şi vecinii să facă ordine în grădinile lor. Chiar dacă noi vom curăța grădina, în cazul în care același lucru nu va îl face şi vecinul, atunci munca va fi în zadar. Agenţii patogeni vor pătrunde şi în gradina noastră. Prin urmare, este foarte important să muncim împreună și să ducem deşeurile la cele mai apropiate stații de colectare a lor.

Protejați arborii de arsuri solare

Până la vară mai este timp, dar copacii încep să sufere de arsurile solare de la începutul lunii martie. Începutul primăverii provoacă de multe ori schimbări bruște de temperatură: soarele de după-amiază încălzește trunchiurile copacilor, iar înghețurile din timpul nopții deseori provoacă crăpături ale cojii arborilor. O măsură de protecţie ar fi înfăşurarea trunchiurilui cu un ziar.

Cât despre plantarea răsadului…

În mod ideal, roșiile, castraveții şi vinetele preferă o seră cu un regim special de temperatură și umiditate. Dar, din moment ce majoritatea dintre noi nu au sere, răsadul se pot adapta şi la pervazul ferestrei.
Adesea răsadul suferă din cauza temperaturei prea ridicate. În cazul în care caloriferul este sub fereastra pe care se află răsadul, e de dorit să se deschidă cât mai des geamul

Curăţarea arborilor

Fără această procedură nu vom avea o recoltă bună și o grădină sănătoasă. În cazul în care nu curăţăm arborii, bolile se vor răspândi mult mai repede.
Tunderea se face cel mai bine în a doua jumătate a lunii martie. Veţi avea nevoie în acest sens de câteva instrumente, în primul rând de maşina de tăiat şi de foarfece.

Trebuie să ştim că sunt mai multe tipuri de tăiere, în funcție de pom: de decimare, limită laterală, de întinerire, după înghețare. Regula de bază: fiecare ramură ar trebui să aibă propriul său spațiu și să nu intre în contact cu o altă ramură.
După plantare, în funcţie de forma de coroană pe care dorim s-o obţinem se fac tăierile pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obţine în 3-4 ani de la plantare, prin diverse operaţii de modificare a poziţiei de creştere a ramurilor şi lăstarilor (aplecare, arcuire etc.), prin tăieri propriu-zise, prin scurtări sau suprimări de ramuri.
Aceste tăieri sunt necesare deoarece trebuie redusă încărcatura excesivă cu muguri a pomilor fructiferi, atunci când este nevoie, pentru a se stabili mărimea ramurilor. În coroanele dese, în care nu pătrunde destulă lumină, bolile şi dăunatorii se dezvoltă mult mai repede.

După cum am menţionat în luna martie se execută cele mai importnte lucrări de grădinărit. De felul în care vom avea grijă de grădină în luna aceasta, depind roadele culese în toamnă. Martie este şi cea mai potrivită lună pentru plantarea pomilor fructiferi, a arbuştilor şi a pomilor ornamentali.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...