Cum simt animalele cutremurul? Ce specii te pot alerta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Patru cutremure de magnitudine mică s-au produs, luni, în zona seismică Vrancea. Câinele, pisica, papagalul sau peştii tăi le-au simţit? De obicei reacţionează înainte de astfel de evenimente sau dorm nestingheriţi?

Încă din timpuri străvechi comportamentul neobişnuit al animalelor înainte de un cutremur a făcut ca cercetători de renume să ajungă la concluzia că acestea sunt cei mai buni seismologi.

În general animalele pot prezenta două tipuri de comportamente anormale: se pot observa reacţii pe termen scurt, care apar cu câteva minute sau chiar ore înainte de seism, sau reacţii pe termen lung, ce se înregistrează cu zile sau săptămâni înainte de cutremur.

Animalele nu prezic cutremurele, nu au un talent special în acest sens. Ele doar reacţionează la schimbările care au loc în mediul lor de viaţă. Doar simţurile lor mai ascuţite decât ale noastre le fac să perceapă extraordinar de uşor aceste schimbări.

Animalele aud sunete de înaltă frecvenţă pe care noi nu le auzim, sesizează schimbări de miros, de gust, sau sunt capabile să simtă vibraţiile (peşti, reptile), modificări ale presiunii atmosferice.

Iată ce schimbări se înregistrează în mediu înainte de un cutremur:

– Variaţii ale temperaturii solului, resimţite în mod special mai ales de şerpi, insecte, peşti;
– Infrasunete produse de microfisurile ce apar în timpul mişcării plăcilor tectonice;
– Variaţii ale câmpului electromagnetic sesizate îndeosebi de păsări;
– Modificări ale presiunii atmosferice;
– Deformări ale solului, înclinări;
– Vibraţii produse de microfisuri;
– Modificări ale apelor subterane sau schimbări ale compoziţiei acestora. Scoarţa terestră generează particule încărcate electric care reacţionează cu apa din pânze freatice şi cu cea de suprafaţă. Aceşti ioni reacţionează cu apa producând peroxid de hidrogen compus, care la rândul lui, interacţionează cu materialul organic din aceste ape, având ca rezultat creşterea concentraţiei de compuşi toxici, compuşi ce determină alarmarea animalelor acvatice, dar şi a celor care trăiesc în preajma acestor ape;
– Emanaţii de gaze şi substanţe chimice;
– Peştii simt curenţii telurici (curenţi electrici care circulă în sol).

Aerul încărcat cu ioni pozitivi duce atât la om, cât şi la animale, la apariţia Sindromului serotoninergic. Acesta constă în creşterea nivelului de serotonina (hormonului stresului) din sânge, ce duce la simptome cum ar fi nelinişte, agitaţie, hiperactivitate, confuzie, anxietate. Animalele sunt mult mai sensibile la aceste schimbări decât oamenii deoarece le percep mult mai pronunţat şi mecanismul lor de supravieţuire generează comportamente evidente în acest scop.

De-a lungul timpului au putut fi observate atât la animalele sălbatice, la cele domestice, dar şi la cele de apartament următoarele reacţii:

Şerpii
Sunt în topul animalelor care oferă o predicţie clară asupra unui dezastru natural. Înainte chiar cu câteva săptămâni de a se produce un seism, modificările care au loc în mediul lor (vibraţii, creşterea temperaturii, percepţia undelor electrice) îi fac pe şerpi să iasă din ascunzători şi să se strângă laolaltă în spaţii deschise, ignorând eventuale pericole.

Acest comportament a putut fi observat chiar şi iarna, când şerpii hibernează. Acest comportament le-a pus viaţa în pericol, mulţi şerpi murind îngheţaţi.

Chiar înainte de cutremur şerpii încep să se zbată, aspect total neobişnuit pentru ei.

Furnicile
Îşi părăsesc şi ele muşuroaiele, chiar şi pe timpul nopţii, comportament anormal la aceste insecte. Şi ele sunt extraordinar de sensibile la modificările mediului ambiant, putând să anticipeze un cutremur chiar şi cu magnitudine mică (de numai 2 grade pe scara Richter).

Se pare că furnicile sunt capabile să detecteze concentrări ale dioxidului de carbon, dar şi modificări ale câmpului magnetic al Pământului.

Peştii
Alertaţi de modificarea compoziţiei mediului acvatic, dar şi de vibraţiile determinate de microfisuri, peştii înregistrează comportamente anormale, putând fi observaţi înotând la suprafaţă şi chiar sărind pe mal.

Şoarecii
Îşi părăsesc cuiburile chiar şi cu câteva săptămâni înainte de cutremur. Fiind capabili să audă sunete de înaltă frecvenţă (produse de mişcarea plăcilor tectonice), şoarecii fug în spaţii deschise, în încercarea lor de a-şi salva viaţa.

Albinele
Îşi părăsesc stupul.

Animalele domestice
Şi animalele domestice sunt gata să dea alarma prin modificarea comportamentului lor, atunci când se apropie un seism.

Găinile încetează să facă ouă.
Vacile, caprele, oile îşi reduc producţia de lapte.
Câinii latră excesiv, aparent fără motiv, aleargă confuz, se pot înregistra chiar comportamente agresive.
Porumbeii refuză să intre în cuib, zboară haotic, se ciocnesc în zbor.
Iepurii refuză hrana, se lovesc de graţiile cuştilor, în încercarea lor de a evada

Animalele de companie
Păsările, şi îndeosebi papagalii, devin neliniştite, se lovesc de gratiile coliviilor, sunt confuze, ţipă.

Peştii de acvariu se izbesc de pereţii acvariului, înoată necontrolat, putând simţi cutremurul chiar şi cu câteva ore înainte de a se produce.

Câinii urlă, latră excesiv, sunt agitaţi; ei pot simţi un eventual cutremur chiar şi cu câteva zile înainte de a se produce.

Pisicile miaună prelung dau semne de dezorientare şi preferă să stea în apropierea stăpânului.

Chiar dacă animalele au dat semne clare că urmează să se întâmple un dezastru natural, din păcate majoritatea acestora au fost luate în seamă abia după producerea cutremurului.

Anca Ivan – Specialist Animax


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...