Cum finanţează Rusia proteste în România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu toate că Rusia s-a confruntat cu cel puțin două lovituri de stat în secolul trecut, că PIB-ul anual este pe picior de egalitate cu al Italiei, că populația sa este într-un declin constant, guvernul rus este cunoscut pentru faptul că intervine în treburile altor națiuni.

Așa își încep jurnaliștii de la The Daily Caller materialul în care susțin că Rusia a avut un cuvânt important de spus în ceea ce privește protestele față de exploatarea gazelor de șist din comuna Pungeşti.

Citeşte şi: (VIDEO) De ce Rusia și Gazprom luptă împotriva extragerii gazelor de șist din România

„România, membră a Uniunii Europene, pare a fi printre obiectivele principale în care Rusia se amestecă”, notează jurnaliștii.

Aceștia amintesc că anul trecut „zonele rurale și foarte obscure” din România au devenit o destinație pentru activiștii anti-fracking supărați că Chevron, o companie americană, începe forarea în zonă. „Ciocnirile dintre poliție și protestatari au devenit violente”, mai spun cei de la The Daily Caller, care spun că la fel s-a întâmplat și în Lituania, și în Bulgaria.

Ei susțin că mai mulți oficiali români au dat vina pe guvernul rus și pe Gazprom pentru ceea ce s-a întâmplat.

„Rusia și Gazprom vor cu disperare să oprească exploatările din Europa de Est. deoarece vor ca țările de aici să rămână dependente de energia din Rusia. Noi surse de energie reprezintă vești proaste pentru interesele economice ale oligarhilor ruși și pentru guvernul rus, care dorește să folosească politica energetică pentru a constrânge națiunile din apropiere”, mai arată sursa citată.

Citeşte şi: Care este călcâiul lui Ahile pentru Vladimir Putin?

Și fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat în luna septembrie că există aliați ce au rapoarte care arată că Rusia este implicată în aceste cazuri, vrând să mențină dependența europeană de gazul rusesc, arată Foreign Policy.

„Este crucial ca Rusia să păstreze această dependență energetică”, a spus și Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrie și Servicii din Camera Deputaților a României, care a adăugat că „trebuie să realizăm cât de deștepte sunt serviciile lor secrete”.

Iancu consideră că Gazprom a cheltuit aproximativ 100 de milioane de dolari pentru finanțarea activiștilor în diverse țări europene.

„Energia este, acum, cea mai bună armă a Rusiei, mult mai eficace decât avioanele și tancurile”, a spus și premierul român Victor Ponta.

„Tot ce merge prost este din cauza Gazprom”, a spus și primarul unei mici localități în care au avut loc proteste.

Referitor la exploatările de gaze, președintele rus Vladimir Rus și-a arătat îngrijorarea față de mediu, susținând că în zonele în care au loc astfel de practici, la robinetele oamenilor nu mai curge apă, ci o mâzgă negricioasă.

Citeşte şi: Senatori SUA: Puterea lui Putin stă în energie, iar statele UE trebuie să devină independente


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...