CSM a decis că Domnica Manole este incompatibilă cu funcția de judecător: Avizul SIS, examinat cu ușile închise

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După mai multe amânări a subiectului de pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în ședința de astăzi, 4 iulie, membrii CSM au examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, scrie Ziarul de Gardă.

Subiectul a fost examinat cu ușile închise și în lipsa procurorului general, Eduard Harunjen. Se întâmplă după ce șeful Procuraturii Generale, membru CSM, a solicitat abținere de la examinarea subiectului, iar cererea Domnicăi Manole prin care a cerut discuții în ședință publică a fost refuzată.

Judecătoarea Domnica Manole a depus și o cerere prin care a solicitat examinarea avizului SIS în ședință deschisă de către Consiliul Superior al Magistraturii. Cu votul majorității membrilor însă, CSM a decis să examineze avizul SIS cu ușile închise.

Ulterior, CSM a hotărât că magistrata de la Curtea de Apel, Domnica Manole este incompatibilă cu funcția de judecător. Membrii Consiliului au decis transmiterea președintelui țării deciziei pentru eliberarea acesteia din funcție.

„Hotărârea de azi a CSM în privinţa judecătoarei Manole întrece orice limită de justiţie şi bun simţ. Nu am văzut până azi vreo hotărâre motivată a CSM cu privire la cariera judecătorilor, cu atât mai mult hotărârile în baza avizelor SIS, despre care tot ei zic foarte des că sunt vagi şi nu pot fi puse la baza unei hotărâri CSM. De aceea am foarte mari dubii că este o hotărâre motivată. Mai sunt căi de atac, dar azi e important un lucru – cei care au luat hotărârea de azi au demonstrat încă nu o dată că nu dau un ban pe justiţie independentă. Dacă greşesc, să demonstreze prin hotărâri motivate şi proceduri legale”, a scris pe pagina sa e Facebook avocata Nadejda Hriptievschi.

Acum un an, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, în urma unei hotărâri prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către popor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...