CSJ amână pronunțarea hotărârii în cazul Domnicăi Manole. Judecătoarea condamnă hărţuirea la care este supusă de un an şi jumătate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a amânat pronunțarea hotărârii în cauza contestării Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a dat acordul ca judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole să fie urmărită penal. Ședința a fost amânată pe motiv că un judecător a fost delegat la asistență metodologică în Bălți asta deși ședința de astăzi a CSJ a fost programată acum mai mult de o lună.

Judecătoarea Domnica Manole se arată indignată de faptul că ședința de astăzi a fost amânată, aceasta fiind în așteptarea finalității dosarului care datează de mai bine de un an și șase luni.

„S-a invocat necesitatea delegării unui judecător la Bălți, pentru asistență metodică. În opinia mea, este necesară și asistența metodică, dar în condițiile în care procesul a fost programat cu mai mult de o lună în urmă, cred că se putea organiza în așa fel încât să fie respectat dreptul la un proces echitabil, la examinarea acestui proces în termen rezonabil. Acest proces se află pe rolul instanței de un an și 6 luni, timp în care sunt hărțuită în așteptarea unui rezultat”, a comentat Manole.

Chiar dacă are parte de un proces anevoios, judecătoarea spune că îşi menține poziția că a aprobat o hotărâre legală în 2016, când a dat undă verde unui referendum cerut de formațiunea de opoziție Platforma DA și nedorit de putere.

„Eu nu am făcut altceva decât să emit o hotărâre bazată pe lege și un judecător nu poate fi persecutat pentru hotărârea pronunțată în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu. Asta este foarte gravă. Un an și șase luni sunt pusă în permanență în stare de stres, în stare de a mă apăra și a demonstra că sunt nevinovată, după 26 de ani de muncă în domeniu, având diploma de merit a CSM, doar pentru că cuiva nu i-a plăcut hotărârea mea. Eu și astăzi susțin că hotărârea mea a fost legală și întemeiată”, a adăugat Monica Manole.

Aceasta a apreciat că este grav faptul că „judecătorii care soluționează cauzele după lege și după intima convingere sunt persecutați cu cauze penale” şi şi-a expus convingerea că CEDO va da o apreciere justă și corectă justiției Republicii Moldova.

Apărătoarea judecătoarei declară că statul este obligat să asigure protejarea persoanei vizate de un stres prea îndelungat și de incertitudine, dar și să asigure înfăptuirea justiției fără întârzieri, pentru a asigura eficiența și credibilitatea actului justiției. „Avem semne de întrebare față de această anulare”, spune aceasta.

De menționat că, Manole a fost concediată în luna iulie de CSM la recomandarea SIS, după ce în 2016 a aprobat, ca judecătoare a Curții de Apel, un referendum cerut de formațiunea de opoziție Platforma DA și nedorit de putere. Partenerii europeni clasează cazul ca fiind unul „politic”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...