Criza face minuni: Biserica Ortodoxă din Rusia sprijină sistemul financiar islamic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Allah e mare, iar Dumnezeu are buzunare largi! Fanii sistemului financiar islamic din Rusia au găsit un adept neașteptat în conducerea Bisericii Ortodoxe din Rusia, care sprijină apariția legii ce va permite dezvoltarea băncilor bazate pe Sharia.

Reacția ierarhilor ruși vine la o lună după ce ministrul de Finanțe a respins un prim proiect de lege care deschidea drumul sistemelor financiare alternative, inclusiv al celor care respectă preceptele Sharia, anunță Bloomberg.

Fani ai sistemului bancar islamic

Biserica Ortodoxă din Rusia a anunțat că va solicita retrimiterea legii în Camera inferioară a Parlamentului rus, urmând să lucreze împreună cu inițiatorii acesteia pentru găsirea unui sistem financiar care să se eschiveze de la plata dobânzilor.

Sprijinul Bisericii Ortodoxe din Rusia este o lovitură de imagine data de lobby-știi sistemelor financiare de tip islamic.

Ortodoxismul este religia majoritară în rândul celor 142 de milioane de locuitori, în timp ce musulmanii reprezintă doar 15%.

Nu în ultimul rând, Biserica Ortodoxă s-a consolidat temeinic în perioadă regimului Putin.

Sistemele financiare alternative încep să pară tot mai atractive pentru bancherii ruși, pe măsură ce țara se îndreaptă spre prima perioadă de recesiune de după 2009.

„Regulile etice care susțin sistemul financiar islamic se pot dovedi atractive pentru Biserica Ortodoxă. Pe măsură ce sancțiunile Occidentului se întețesc, accesul la capitalul islamic de 1.300 de miliarde de dolari devine extrem de tentant”, explică Emad Mostaque, analist al Ecstrat-Londra.

Între principii și statistică

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4,2% în aprilie față de aceeași lună a anului 2014, după ce în martie înregistrase o scădere de 2,7%, conform statisticii oficiale.

Situația nu a trecut neobservată nici de fețele bisericești, care fac referință însă la principii morale. „Este bine că sistemele financiare alternative sunt o temă de discuție în Rusia. De-a lungul secolelor, creștinii au acordat mai puțină atenție acestor principii decât au făcut-o musulmanii, dar cred că este timpul să privim cu mai multă atenție aceste lucruri”, a declarat Vsevolod Chaplin, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Moscovei.

Camera inferioară a Parlamentului rus intenționează să reintroducă pe ordinea de zi proiectul de lege, după ce acesta va suferi unele modificări, inclusiv cele legate de dubla impozitare, a anunțat Dmitri Saveliev, vicepreședintele comisiei pentru piețe financiare din Dumă.

Biserica Ortodoxă din Rusia este parte a comisiei care lucrează la modificările aduse proiectului legislativ.

„Biserica este o forță politică de temut pe plan intern. Aceasta arată că ierahii ruși se poziționează ca o forță tolerantă față de acest tip de sistem financiar”, consideră Theodore Karasik, un analist geopolitic independent.

Susținerea bancherilor

Sistemele financiare creionate după regulile Sharia sunt structurate pentru a corespunde interdicției islamului de a cere sau a acorda dobânzi, de exemplu prin împărțirea profitului.

Conform unei estimări Ernst & Young, capitalul vărsat în industria financiară de tip islamic s-ar putea dubla până în 2018.

Ideea este mai mult decât atractivă pentru bancherii ruși, Sberbank, cea mai mare bancă comercială din țară, exprimându-și dorință de a încuraja dezvoltarea sectorului prin toate mijloacele aflate la dispoziție.

Vnesheconombank, banca de dezvoltare a Rusiei, a menționat încă din decembrie 2014 că va încerca să pună în vânzare primele obligațiuni de tip islamic.

Cu toate acestea, nevoia de diversificare a industrie bancare din Rusia nu reprezintă o chestiune stringentă pentru oficialii din guvern. Banca Mondială a prognozat o contracție economică de doar 2,7% în acest an, față de estimarea anterioară de 3,8 procente.

Unul dintre secretarii de stat de la Ministerul Finanțelor din Rusia a declarat că ministerul nu are niciun plan pentru aprobarea unor schimbări care să permită apariția unui sistem financiar islamic.

Cu toate acestea, Banca Islamică de Dezvoltare din Jeddah, o instituție multinațională cu rolul de a încuraja dezvoltarea acestui tip de sistem, va trimite o echipă de experți care să discute cu oficialii băncii centrale din Rusia o cooperare în domeniu.

Regului stricte

Aplicată în lumea bancară, Sharia interzice implicarea în investiții speculative și perceperea de dobânzi la împrumuturi, conform învățăturilor care le interzic musulmanilor să ia bani cu camata.

Cu toate acestea, băncile pot opera tranzacții cu anumite bunuri, care să le aducă profit. De asemenea, băncile islamice nu finanțează companii care se ocupă cu alcoolul, pornografia sau jocurile de noroc.

Nu scapă de restricții nici măcar afacerile din industria zootehnică sau alimentară, atâta timp cât la mijloc este implicat porcul sau carnea lui, animalul fiind considerat impur de către adepții islamului.

În ciuda preceptelor Sharia, în lumea banilor este întotdeauna loc de profit, așa că nu te aștepta ca băncile islamice să împrumute bani fără să aștepte ceva în schimb. Bancherii din spatele acestui sistem rămân până la urmă niște bancheri.

O bancă ghidată după principiile Coranului nu împrumută direct bani unui debitor pentru achiziția unei locuințe sau a unui alt bun, ci îl cumpără direct.

Debitorul se angajează apoi să răscumpere respectiva proprietate prin depuneri frecvente într-un cont (murabahah) sau să achite lunar costul și chiria până la plata integrală a prețului convenit cu bancă (ijara).

La fel, în cazul depozitelor constituite de clienți, banii acestora sunt folosiți sub formă de investiție în achiziționarea unor bunuri sau servicii care să aducă randament, la finalul perioadei de maturitate, deponentul primindu-și înapoi suma depusă și partea sa din câștig.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...