Criza din Rusia îl prinde din urmă pe Putin; Situaţia a devenit prea gravă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea mai lungă perioadă de recesiune întâlnită de Rusia în ultimele două decenii îşi pune amprenta asupra pieţei muncii din ţară şi ameninţă să destabilizeze şi puterea politică de la Moscova, aflată în prag de alegeri electorale.

Anul trecut, presiunea a fost reglată prin reducerea succesivă a salariilor, impunerea concediilor fără plată şi trecerea la contracte part-time, dar, din ianuarie 2016, companiile ruseşti dau semne că sunt decise să treacă la disponibilizări masive, observă agenţia Bloomberg.

Şomaj în creştere

În ianuarie, rata şomajului din Rusia a sărit până la aproape 6%, cea mai alarmantă creştere din ultimii 3 ani, după ce anul trecut a înregistrat un vârf de doar 5,2 procente.

După ce piaţă petrolului nu a reuşit să dea semne consistente de redresare a preţului, iar rublă a coborât la un minim istoric în raport cu dolarul, angajatorii par să nu mai aibă altă soluţie decât reducerea locurilor de muncă, fapt care va diminua şi mai mult veniturile localnicilor.

Pentru liderii de la Moscova, provocarea constă în a încerca să liniştească nemulţumirea populaţiei, cu un buget sărăcăcios şi în plin an electoral.

„Companiile îşi revizuiesc în scădere aşteptările pentru viitoare comenzi. Fără niciun motiv care să indice o eventuală revenire economică, firmele nu au altceva de făcut decât să renunţe gradual la forţă de muncă pe care au păstrat-o în cursul anului 2015″, crede Tatiana Orlova, economist al RBS Londra.

Nimic nu mai este stabil

Pentru angajaţii din Rusia nimic nu mai pare sigur în acest moment, fiecare sector economic fiind afectat de scăderea consumului, preţurile diminuate din energie şi de reducerea puterii de cumpărare a populaţiei.

Firme locale mari, cum ar fi producătorul de maşini AutoVAZ sau operatorul de centrale nucleare Rosenergoatom, întocmesc de zor listele de disponibilizări.

Un sondaj de opinie derulat de Levada Center arată că majoritatea localnicilor indică şomajul ca fiind cea mai mare ameninţare care planează asupra Rusiei şi a lor personal.

În raport cu inflaţia, salariile ruşilor au mai pierdut 8% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, vânzările din comerţ au scăzut cu 8,5 procente, iar veniturile disponibile reale ale ruşilor sunt cu 2,3% mai mici.

Ministrul Muncii, Maxim Topilin, a prognozat deja că până la mijlocul acestui an, nivelul şomajului va depăşi 6%.

Pe hârtie, situaţia arată mai bine decât cea de acum 7 ani, când şomajul din Rusia se ridicase la 9,4%, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că PIB-ul Rusiei este în scădere continuă.

O estimare a economistului Artim Biryukov de la biroul din Moscova al HSBC Holdings arată că orice scădere cu 1% a PIB-ului real atrage o creştere a şomajului în Rusia de 0,2%.

Contracţia suferită de economia Rusiei în 2015 a fost de 3,7 procente, iar anul acesta prăbuşirea preţului petrolului şi izolarea în care este menţinută ţara ca urmare a sancţiunilor economice internaţionale îngreunează şi mai mult sarcina oficialilor de la Moscova de a opri declinul economic.

Un preţ mediu de 30 de dolari/baril ar avea ca efect creşterea deficitului de 3% din PIB asumat de guvern, aceasta după ce bugetul de anul trecut s-a confruntat oricum cu cel mai mare deficit din ultimii 5 ani.

Putin pare singurul personaj din fruntea statului care nu manifestă vreo îngrijorare faţă de deteriorarea economiei din Rusia şi a nivelului de trai al populaţiei.

Liderul de la Kremlin a afirmat recent că şomajul „se situează la cote reduse, este acceptabil. Însă, trebuie să fim pregătiţi din timp pentru schimbările care vor interveni pe piată muncii”.

Măsuri anti-criză

Pentru moment, liderii de la Moscova încearcă să găsească soluţii anticriză creionate după nevoile fiecărei regiuni.

Guvernele regionale au la dispoziţie sume de câte 3 miliarde de ruble (40 milioane dolari) pentru a menţine un nivel scăzut al şomajului.

Alte pachete financiare de câte 7 miliarde de ruble vor fi direcţionate către oraşe unde o singură companie întreţine majoritatea forţei de muncă din zonă, iar un alt pachet de 5,5 miliarde de ruble este pregătit pentru cazul în care situaţia scapă de sub control, a precizat ministrul Muncii de la Moscova.

Cât de eficiente vor fi aceste măsuri în peisajul economic actual din Rusia?

„Întreprinderile vor concedia oameni dacă situaţia economică să înrăutăţeşte, comenzile se reduc, iar suportul statului nu va mai fi că în trecut”, apreciază Vladimir Tihomirov, economist şef al BCS Financial Group din Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...