Crăciunul în Coreea de Nord: O sărbătoare necunoscută, fără Moș Crăciun, dar cu brazi împodobiți tot anul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O căutare pe Google despre „Crăciunul în Coreea de Nord” oferă foarte puține informații: de la tabloidele americane care îl compară pe liderul nord-coreean cu „Grinch care a furat Crăciunul” până la amenințări cu arme nucleare.

Moș Crăciun poate exista în imaginația a milioane de copii din Occident – dar pentru cei din Republica Populară Democrată Coreeană nu este nici măcar o figură mitologică. Guvernul nord-coreean muncește din greu pentru a se asigura că informația despre sărbătorile religioase occidentale nu pătrunde în țară, iar cetățenii săi rămân în continuare neștiutori cu privire la tradițiile și obiceiurile celorlalte state, în această perioadă a anului.

Acest lucru se datorează faptului că, în interiorul Coreei de Nord, o țară considerată a fi una dintre cele mai ostile și represive față de religia organizată, oamenii pot fi întemnițați, torturați sau condamnați la moarte doar pentru sărbătorirea Crăciunului.

Kang Jimin, un artist local, dezvăluie realitatea dură a regimului. „Nu există Crăciun în Coreea de Nord. Nu știam ce înseamnă această sărbătoare”, a declarat bărbatul, de 31 de ani, pentru The Independent. „Crăciunul este ziua de naștere a lui Isus Hristos, dar Coreea de Nord este evident o țară comunistă, astfel încât oamenii nu știu cine este Isus Hristos. Ei nu știu cine este Dumnezeu. Familia Kim este dumnezeul lor”.

Bizar este că brazii de Crăciun împodobiți cu globulețe și beculețe de Crăciun pot fi găsiți în Phenian, dar există astfel decorați pe tot parcursul anului și este puțin probabil ca cetățenii să fie conștienți de conotațiile festive pe care le poartă.

Dar, în timp ce Crăciunul este interzis în Coreea de Nord, sărbătoarea zilei de naștere a lui Kim Jong-Suk – bunica decedată a lui Kim Jong-un – cu siguranță nu este. Oamenii marchează ziua de naștere a idolului revoluționar, care se celebrează în Ajunul Crăciunului, făcând pelerinaje într-un oraș din nord-est numit Hoeryong, locul ei de naștere.

„Ziua de naștere a lui Kim Jong-il și Kim Jong-un – bărbații – este mai importantă, dar ziua de naștere a lui Kim Jong-suk a fost sărbătorită. Oamenii vin împreună și sărbătoresc”, a mai spus artistul.

Kang spune că nu cunoștea niciun creștin atunci când trăia în Coreea de Nord, adăugând: „Nu am știut niciun creștin sau pe cineva care credea în Dumnezeu. Guvernul nord-coreean controlează toate mass-media și Internetul, iar oamenii pe care i-am întâlnit nu știau cine era Isus”.

Dar nu a fost întotdeauna așa. Phenianul era un focar al creștinismului înainte de războiul coreean, care a împărțit peninsula într-un nord comunist și un sud capitalist, iar mulți predicatori creștini erau de fapt din nordul țării.

„Acum 60 de ani, era o țară foarte creștină, oamenii l-au numit „Ierusalimul de est””, reflectă Kang.

El spune că țara a devenit din ce în ce mai religioasă din 1996, deoarece un număr tot mai mare de nord-coreeni au scăpat și au intrat în contact cu pastorii din China și apoi au revenit în Coreea de Nord pentru a-și disemina credința.

Dar Kang spune că nu a fost conștient de cei care practică creștinismului, pentru că a trăit prea departe de granița cu China pentru a fi informat despre ce se întâmplă. „Cred că oamenii practicau, dar nu am întâlnit niciun creștin”, spune el.

Cu toate acestea, el a fost conștient de pedepsele stricte aplicate celor care au îndrăznit să practice religia în statul ateu.

„Nu poți spune că ești creștin. Dacă o faci, te vor trimite în lagăr”, spune el. „Am auzit despre o familie care credea în Dumnezeu și poliția i-a prins. Ei sunt acum toți morți – chiar și copiii – de 10 ani și de 7 ani”.

„Prietenul meu lucra în poliția secretă și mi-a spus că au capturat o familie creștină care încerca să-i convertească și pe alții”, a continuat el. „Au încercat să obțină informații de la ei, despre cum au aflat despre Dumnezeu și de la cine au primit biblia. Singurul motiv pentru care le dădeau mâncare era de a obține informații, dar familia nu a spus nimic așa că au fost uciși”.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că există unele biserici creștine, conduse de stat și controlate de stat, în Coreea de Nord, însă ele se află într-o formă foarte diferită de ceea ce ne gândim în vest. Centrul de baze de date pentru drepturile omului nord-coreean (NKDB) estimează că există 121 de unități religioase în țară, inclusiv 64 de temple budiste, 52 de temple cheondoiste și cinci biserici creștine controlate de stat.

Kang mai povestește că biserica creștină de stat era aproapeimposibil de vizitat pentru majoritatea oamenilor. „Cetățenii obișnuiți, de cele mai multe ori, nu pot merge acolo. Este foarte controlată și destinată doar turiștilor. Este un gest de fațadă. Astfel, dacă cineva întreabă: „Aveți biserici?”, ei pot spune: „Bineînțeles că avem biserici, avem totul pentru că suntem o țară liberă”.

Kang a reușit să scape de Coreea de Nord în 2007, la vârsta de 20 de ani. El și sora lui au fost prinși de șase ori înainte de a ajunge în China, dar au plătit pe cineva de fiecare dată. Din fericire pentru el, a economisit bani din vânzarea de bunuri electronice pe piața neagră – un fenomen cu creștere rapidă pe care guvernul nord-coreean nu reușește să-l controleze.

După o serie de tentative de evadare nereușite, Kang a reușit în cele din urmă să urmărească un individ pe care la plătit 10.000 de dolari, astfel încât să poată intra în China. Odată ajuns acolo, a găsit pe altcineva care l-a dus în Marea Britanie, cu un pașaport ilegal, unde a solicitat azil.

Artistul locuiește acum în North Malden, o suburbie din sud-vestul Londrei, care găzduiește aproximativ 700 de nord-coreeni și este cea mai mare comunitate nord-coreeană din Europa. Acolo lucrează într-o agenție de turism coreeană.

Potrivit NK News, în Coreea de Nord se menționează că sărbătoarea Crăciunului este celebrată în bisericile controlate de stat, iar mass-media nord-coreeană se laudă că serviciile de rugăciune sunt „ținute în întreaga țară” în ziua de Crăciun.

Cu alte cuvinte, se pare că în Coreea de Nord există Crăciun pentru ca vizitatorii străini să-l sărbătorească în condiții strict controlate, care sunt limitate pentru cetățenii obișnuiți.

Michael Glendinning, director al organizației Charity Connect din Coreea de Nord, a declarat că „Orice eveniment public care recunoaște orice religie va fi sancționat de stat și administrat de stat”, potrivit The Independent.

Glendinning a mai adăugat că este posibil ca unii creștini să celebreze Crăciunul în Coreea de Nord, dar vor fi forțați să facă acest lucru ascunși, în locații subterane. „Este foarte probabil să există grupuri mici de nord-coreeni care știu despre Crăciun și-l sărbătoresc în spatele ușilor închise, ascunși”, spune el.

Este clar că sărbătorirea Crăciunului în afara unei biserici sub controlul statului comunist are potențialul de a genera consecințe potențial fatale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...