Contract adițional pentru repararea viitorului sediu al Procuraturii Generale. Instituția alocă 3,4 milioane pentru eliminarea „secerii și ciocanului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Generală a semnat un contract adițional cu firma „Eurostil Costruct”, care efectuează lucrări de reparație capitală a viitorului sediu al instituției, urmând să plătească, suplimentar, 3,42 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. Suma inițială a contractului semnat între cele două părți, consemnată în urma unei licitații publice, a fost de 22,8 milioane de lei.

Potrivit ZdG, contractul adițional a fost înregistrat la Agenția Achiziții Publice la 11 noiembrie 2018. Astfel, reparaţia capitală a clădirii amplasată pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 73, la intersecţia străzilor Bulgară şi Armenească va goli bugetul Procuraturii Generale (PG) cu 26,22 de milioane de lei. Iniţial, conform informaţiilor publice, în iunie 2018, PG a semnat un contract cu „Eurostil Construct” pentru 22,8 milioane de lei. Conform aceloraşi informaţii, la licitaţie au participat, în total, 6 agenţi economici. Lucrările au demarat imediat după anunţarea câştigătorului.

Solicitat de ZgG, procurorul Andrei Pascari, din fruntea grupului care a organizat licitația, a spus că pe parcursul efectuării lucrărilor prevăzute în contract, precum și a celor care au fost substituite, a fost stabilită „lipsa unor prevederi cu referire la un șir de lucrări neincluse în proiect și devizele de lucrări”. „Spre exemplu, a fost constatată lipsa soluţiilor arhitecturale de demolare şi finisare a reconstrucţiei balustradelor la intrările principale, acestea reprezentând ornamente în stil sovietic cu încrustarea pe ele a secerii şi ciocanului, simboluri ale epocii sovietice şi necesitau a fi înlăturate”, a explicat Pascari.

„Pe pereţii viitorului sediu al PG încă pot fi observate simbolurile comunismului, secera şi ciocanul. „Frescele decorative cu secera şi ciocanul au reprezentat decorarea ornamentală a faţadei. De menţionat că, aplicarea acestora, folosirea cornişelor, a rozetelor, a sculpturilor în piatră urmărea redarea unui aspect solemn clădirii, definind-o din punct de vedere compoziţional, accentuând caracterul şi stilul arhitecturii anilor ’50, secolul trecut. Conform proiectului, de pe faţada principală, de pe cornişurile clădirii de pe balustradele scărilor intrărilor principale şi din holul central au fost înlăturate un şir de elemente decorative şi arhitecturale ce ţin de simbolica şi cultul perioadei sovietice. Totodată, plăcile comemorative cu bustul arhitectului clădirii Valentin Voiţehovski, precum şi fresca despre crearea în 1877 în fosta Curte Armenească a detaşamentelor de voluntari bulgari, rămân a fi neschimbate”, a punctat Andrei Pascari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...