Consiliul Federației a revocat decizia privind utilizarea forțelor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei

by Genko Genko

Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului federal) a votat miercuri în unanimitate revocarea deciziei privind trimiterea de trupe în Ucraina, scrie Agerpres.

Decizia vine la câteva ore după ce comisiile de specialitate ale Consiliului Federației pentru drept constituțional, afaceri internaționale, apărare și securitate au recomandat, în unanimitate, acest lucru.

Ieri, 24 iunie, Președintele rus Vladimir Putin a cerut Consiliului Federației să revoce autorizația cu privire la „utilizarea forțelor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei” în scopul normalizării și reglementării situației în regiunile din Est.

Înainte de a pleca marți spre Viena, capitala Austriei, într-o vizită oficială, șeful statului rus a trimis pe numele președintei Consiliului Federației, Valentina Matvienko, o scrisoare în care a propus camerei superioare să revoce rezoluția „cu privire la utilizarea forțelor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei”.

Acest demers are ca scop „normalizarea și reglementarea situației în regiunile din estul Ucrainei și are legătură cu începerea discuțiilor trilaterale în această problemă”, a mai spus el.

Folosirea forțelor armatei ruse în afara teritoriului Federației Ruse este aprobată de Consiliul Federației (camera superioară), la solicitarea președintelui, în conformitate cu articolul 102 din Constituție.

Armata rusă a primit dreptul de a interveni pe teritoriul Ucrainei în luna martie, când Federația Rusă a invadat peninsula Crimeea, iar mai apoi a alipit-o

CITIȚI ȘI...