Comunitatea internaţională şi marile companii critică decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comunitatea internaţională şi marile companii au criticat decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Acordul pentru Climă de la Paris, încheiat în 2015. Pe de altă parte, unii republicani şi industria cărbunelui au salutat măsura, relatează BBC News.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris măsura drept o „dezamăgire gravă”, în timp ce Uniunea Europeană a spus că este „o zi tristă pentru lume”.

„Canada este profund dezamăgită” de decizia preşedintelui Trump, a afirmat premierul Justin Trudeau.

Mesajul premierului britanic Theresa May a fost similar. Ea şi-a exprimat dezamăgirea şi i-a transmis lui Trump, într-o discuţie telefonică, că acordul apără “prosperitatea şi securitatea generaţiilor viitoare”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări că respecă decizia lui Trump, dar crede că este „o greşeală atât pentru SUA, cât şi pentru planetă”, în timp ce ministrul japonez de Finanţe Taro Aso a transmis: „Nu sunt doar dezamăgit, dar simt şi furie”.

În plus, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Paolo Gentiloni au dat publicităţii un comunicat comun, în care au subliniat că Acordul de la Paris nu poate fi renegociat, relatează Reuters. Ei le-au cerut aliaţilor să îşi accelereze eforturile pentru combaterea schimbării climatice. De asemenea, au promis să facă mai multe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să se dezvolte. De asemenea, China şi Uniunea Europeană vor da dovadă de unitate în lupta împotriva încălzirii climatice la un summit ce va avea loc vineri la Bruxelles.

Într-un comunicat comun, ele îşi vor lua angajamentul să reducă folosirea de combustibili fosili, să dezvolte mai multă tehnologie „verde” şi să ajute la strângerea a 100 de miliarde de dolari pe an, până în 2020, pentru a ajuta ţările mai sărace să îşi reducă emisiile.

Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat vineri, la Singapore, că decizia SUA este „dezamăgitoare (…), dar nu surprinzătoare”, adăugând că Australia susţine „angajamentele asumate la Paris”.

De asemenea, mici insule a căror existenţă este ameninţată de creşterea nivelului Oceanului Planetar au criticat măsura. Preşedintele Insulelor Marshall, Hilda Heine, a atras atenţia este „foarte îngrijorător pentru aceia dintre noi care trăiesc în prima linie a schimbării climatice”.

Fostul preşedinte american Barack Obama, care a semnat Acordul de la Paris, a acuzat administraţia Trump că „respinge viitorul”.

Într-un e-mail transmis angajaţilor Apple, directorul general Tim Cook şi-a exprimat dezamăgirea şi a dezvăluit că a discutat marţi cu Trump pentru a încerca să îl convingă să rămână în Acordul de la Paris. „Nu a fost suficient”, a explicat el.

Şi directorul general al General Electric, Jeff Immelt, s-a declarat dezamăgit. „Schimbarea climatică este reală. Acum industria trebuie să conducă şi să nu depindă de Guvern”.

Pe de altă parte, lideri republicani din Congres şi reprezentanţi ai industriei cărbunelui din SUA au salutat decizia lui Trump. Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, şi-a exprimat susţinerea pentru preşedinte, pentru că „a dat încă o lovitură semnificativă asaltului administraţiei Obama asupra producţiei interne de energie şi locurilor de muncă”, a afirmat el.

Acordul de la Paris, semnat de SUA şi alte 187 de ţări, este menit să ţină creşterea temperaturii globale „mult sub” 2 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. Numai Siria şi Niacaragua nu au semnat acordul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...