CNN: Bucătarul-şef al lui Putin, oligarhul Evgheni Prigojin, omul din spatele ,,fabricii de troli” de la Sankt Petersburg suspectată de influenţarea alegerilor din SUA

CNN: Bucătarul-şef al lui Putin, oligarhul Evgheni Prigojin, omul din spatele ,,fabricii de troli” de la Sankt Petersburg suspectată de influenţarea alegerilor din SUA

O companie din cadrul imperiului lui Evgheni Prigojin, un oligarh pe care presa rusă l-a numit ”bucătarul-şef” al preşedintelui Vladimir Putin, a finanţat ”fabrica de troli” care a folosit reţele de socializare pentru a răspândi ştiri false în campania alegerilor americane din 2016, declară mai multe surse la curent cu această anchetă pentru CNN.

Prigojin este cel care i-a servit caviar şi trufe fostului preşedinte american George W. Bush în 2002, la un summit la Sankt Petersburg, potrivit postului american. Mai înainte, el a renovat o ambarcaţiune care a devenit cel mai exclusivist restaurant din oraşul natal al preşedintelui rus. Însă afacerile lui Prigojin au trecut cu mult dincolo de bucătărie, comentează postul.

O parte a ”fabricii de troli” avea un nume şi o misiune foarte intrigante – ”Departamentul de provocări”, însărcinat să răspândească ştiri false şi disensiuni sociale în Occident, potrivit unor documente interne ale companiei obţinute de CNN.

Oligarhul este unul dintre membrii cercului restrâns de la Kremlin.

Potrivit unor oficiali americani şi unor documente examinate de CNN, compania sa ar fi principala susţinătoare a “Internet Research Agency” (IRA), o firmă secretă în domeniul tehnologiei cu sediul la Sankt Petersburg.

Prigojin a fost sancţionat de Departamentul american al Trezoreriei în decembrie 2016 din cauză că a susţinut financiar ocuparea militară a Ucrainei. Două dintre companiile sale, inclusiv afacerile de catering, au fost sancţionate de către Trezoreria americană anul acesta.

CNN a examinat zeci de documente divulgate de companiile lui Prigojin, care dezvăluie noi probe ale legăturilor acestuia cu ”fabrica de troli”.

Un contract furnizează IRA mijloace de monitorizare a reţelelor de socializare şi un ”sistem de promovare automată pe motoare de căutare”.

Alte documente arată că bugetul lunar al IRA era de aproximativ un milion de dolari în 2013 – repartizat între departamente care includeau operaţiuni în limba rusă şi utilizarea reţelelor de socializare în engleză.

”Departamentul de provocări” avea ca misiune ”cum să creăm ştiri pentru a ne atinge obietivele”.

Alt document dezvăluie un contract din 2013, întocmit de un angajat al Concord Management and Consulting, principala activitate a lui Prigojin cu sediul la Sankt Petersburg. Contractul prevede lucrări în domeniul construcţiilor la IRA în valoare de 20 de milioane de ruble (650.000 de dolari) şi este semnat de directorul general al IRA.

Alte înregistrări ale companiei, examinate de CNN, arată că un angajat de la Concord Consulting a trecut ulterior la IRA.

CNN scrie că trimis mai multe e-mailuri şi a dat mai multe telefoane la Concord Consulting, însă fără să primească răspuns.

IRA nu mai există, adaugă postul.

Prigojin este foarte atent la imaginea sa. Anul trecut el a deschis 15 procese împotriva companiei de Internet Yandex, în baza unei legi care obligă motoarele de căutare online să şteargă ”infrmaţii ilegale, inexacte sau irelevante”. Dosarul a fost abandonat ulterior.

Internet Research Agency se află de mult timp în vizorul unor anchete americane.

O evaluare declasificată întocmită de comunitatea americană de informaţii, publicată în ianuarie, conchide că ”probabilul finanţator al aşa-numitei Internet Research Agency de troli profesionişti cu sediul la Sankt Petersburg este o aliată apropiată a (preşedintelui rus Vladimir) Putin, cu legături cu serviciile ruse de informaţii”, însă nu menţionează numele lui Prigojin.

Oligarhul are un trecut ”colorat”, scrie CNN.

0