CM 2014: Aceasta e adevărata Brazilie

by Genko Genko

Lumea fotbalului fierbe cu doar câteva zeci de ore înainte de startul Cupei Mondiale din 2014. Imagini din toate colţurile Braziliei arată cum oameni simpli se bat cu forţele de ordine, muncitorii de la metrou sunt în grevă, iar stadioanele nu sunt gata la timp.

Organizarea turneului final în Brazilia se anunţă deja a fi un fiasco. Jurnaliştii străini au început să ajungă deja în Brazilia şi pe lângă pasiunea pentru fotbal, gazdele nu par a fi deloc pregătite.

În tot acest timp, jurnaliştii de la The Guardian s-au gândit să intre în spiritul competiţiei cu un altfel de ghid despre Brazilia, ce conţine zece informaţii pe care iubitorii fotbalului ar trebui să le cunoască pentru cultura lor generală.

Iată lista publicată de ziarul britanic, cu titlul „Aceasta e adevărata Brazilia”:

1. Brazilia este chiar mai mare decât te-ai gândi. Brazilienii spun adesea că ţara lor are dimensiunile unui continent şi nu greşesc. Brazilia are 3.28 milioane de metri pătraţi, ceea ce o face a cincea ţară ca mărime de pe glob, după Rusia, China, Canada şi SUA.

2. Cafeaua contează, dar nu precum fasolea verde. Brazilia este o superputere agrară. Chiar dacă ţara poate fi cunoscută mai mult pentru samba şi supermodele, cele mai multe exporturi se fac cu fasole verde. Anul trecut s-au exportat 90 de tone, în special în China si SUA.

3. Preşedintele este un fost membru de guerrilla. Brazilia este condusă de o femeie. Dilma Rousseff, în vârstă de 66 de ani, a luptat în anii ’60 şi ’70 împotriva dictaturii. A fost arestată şi torturată pentru acţiunile sale.

4. 170 de limbi vorbite şi niciuna nu este spaniola. Limba de bază în Brazilia este portugheza, însă diversitatea limbilor vorbite depinde de zona în care te afli.

5. În Brazilia ninge. Mulţi europeni se gândesc la Brazilia ca la un paradis de pe o plajă tropicală, cu nisip auriu, dar anul trecut a nins în peste 30 de oraşe din sud-estul statelor Rio Grande do Sul şi Santa Catarina.

6. Locuitorii din Rio sunt nervoşi. Chiar dacă turiştii se aşteaptă la un carnaval, în Rio sunt adevărate probleme, după ce guvernatorul Sergio Cabral a hotărât să demisioneze. Cabral este o adevărată legendă, care a diminuat infracţionalitatea.

7. Brazilienii construiesc avioane. O latură mai puţin cunoscută a industriei din Brazilia, care este a treia putere din lume la acest capitol.

8. Brazilienii iubesc muzica clasică şi cea country precum pe cea bossa nova. Deşi au imaginea unor petrecăreţi care iubesc doar muzica bossa nova şi samba, brazilienii au şi alte pasiuni. Unul dintre cei mai mari compozitori de muzica clasică, Heitor Villa-Lobos, s-a născut la Rio, în 1887. Şi muzica country este la mare căutare in Brazilia.

9. Se implică în politica externă. Chiar dacă nu este cunoscută ca o ţară cu relaţii internaţionale extraordinare, Brazilia şi-a îmbunătăţit considerabil poziţia în zonă în ultimii ani, jucând un rol important în misiunea de stabilizare din Haiti, din 2004, şi in alte negocieri pentru pace.

10. Nu este chiar „naţiunea curcubeu”. În 2010, pentru prima dată, mai mult din jumătatea Braziliei s-a declarat de culoare neagră sau mixtă – asta înseamnă mai mult de 90 de milioane de oameni. Cu toate astea, politicienii şi oamenii de afaceri sunt, în marea lor majoritate, albi!

CITIȚI ȘI...