Cine este „cel mai corupt” primar din Republica Moldova

by Genko Genko

La mijlocul lunii decembrie 2014, procurorii anticorupție prindeau în flagrant delict „cel mai corupt” primar din Republica Moldova. Alexandru Zaharia, primar de Lărguța, Cantemir, era săltat de oamenii legii într-un local din centrul capitalei cu 170 de mii de lei pe masă, cea mai mare mită cu care a fost prins vreodată un primar din Republica Moldova.

Alesul ar fi luat banii de la un agent economic căruia primăria îi vânduse un teren agricol în sat cu trei luni mai înainte. Astăzi procesul de judecată bate pasul pe loc, iar fostul primar îl acuză pe cel care l-a turnat la procurori de „minciuni”.

Doi ani de proces

Alexandru Zaharia nu mai este primar de Lărguța din iunie 2015. Acesta bate pragul instanțelor judecătorești pentru, zice el, a-și demonstra nevinovăția. De cealaltă parte, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, declară că procurorii cer la Curtea de Apel zece ani de pușcărie pentru corupere pasivă și o amendă de 200 de mii de lei, după ce Judecătoria Buiucani l-a condamnat, în decembrie 2015, la cinci ani de închisoare cu suspendare pe Zaharia.

„Procesul durează, pentru că s-a pensionat completul de judecată căruia i-a revenit inițial cazul. Acum, noul complet de judecată a reluat dosarul și următoarea ședință de judecată la Curtea de Apel va avea loc pe 20 februarie 2017”, spune Viorel Morari.

Procuratura Anticorupție anunța, la momentul arestului primarului, că acesta a fost prins cu mită de 170 de mii de lei. Alexandru Zaharia ar fi cerut banii de la un agent economic care a cumpărat un teren agricol cu suprafața de peste 5,4 hectare în sat. Mai exact, era vorba de o licitație cu strigare organizată în septembrie 2014, președintele comisiei fiind primarul Alexandru Zaharia. La concurs a participat doar firma lui Alexei Ungureanu, SRL „Aniplan”, care a și fost declarată câștigătoare.

„Anterior petrecerii concursului, primarul a pretins de la administratorul unei firme care urma să participe la licitație suma de 200 000 de lei pentru a fi desemnat câștigător. Pe 15 septembrie 2014, în incinta primăriei Lărguţa a avut loc licitaţia privind înstrăinarea terenului, la care a participat doar agentul economic care a avut înţelegere prealabilă cu primarul și care a fost desemnat câștigător, obţinând posibilitatea procurări lotului contra sumei de 83 152 de lei.

După semnarea și înregistrarea contractului de vânzare-cumpărare la organul cadastral teritorial, primarul a primit de la directorul firmei 170 000 de lei, moment în care a fost reţinut în flagrant delict”, se arăta într-un comunicat de presă al oamenilor legii.

„Minciuni de sus până jos”

De cealaltă parte, Alexandru Zaharia afirmă că în ziua licitației nici nu era la Primărie, fiindcă a participat la o ședință la raion în calitate de șef al Asociației Primarilor din Cantemir. Totodată, licitația a fost desfășurată fără abateri de la legislație. Potrivit lui, agentul economic s-a oferit să ajute satul să construiască un gard la biserică și banii cu care a fost prins erau anume pentru acest scop.

„Băiatul acela spune numai minciuni de sus până jos. Eu am adus probe și martori la judecată. Toți consilierii, activiștii, preotul din sat cunoșteau că primarul a găsit bani pentru gardul de la biserică. Chiar am fost cu preotul să cumpărăm gard de la Chișinău. Am vrut să fac un bine comunității, am avut scopuri nobile și acest om a promis că ne ajută, spunând că e vorba de un sponsor din Ucraina. Dacă nu voia să ajute, trebuia să spună, nu să-mi distrugă viața. Nu am făcut nimic pentru mine, nu am conturi, nu am mașini, băieții mei locuiesc cu chirie”, ne-a declarat fostul primar pe care l-am găsit acasă, la Lărguța.

Alexandru Zaharia a deținut patru mandate de primar al satului Lărguța, iar potrivit platformei localbudgets.viitorul.org, în 2014 acesta a gestionat cheltuieli de peste 3,420 de milioane de lei, deficitul bugetar fiind mai mare de două milioane de lei. Veniturile pe cap de locuitor au constituit în acel an doar circa 500 de lei la Lărguța.

„Bugete fără secrete”, IDIS „Viitorul”

CITIȚI ȘI...