Cinci lucruri simple despre investiții pe care trebuie să le știi la 25 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Când ai terminat facultatea și ai obținut primul job, economisirea pentru bătrânețe este probabil ultimul lucru la care te gândești. Care sunt însă 5 lucruri simple pe care poți să le faci pentru a te asigura că ai o situație financiară decentă peste 10, 20, sau chiar și 30 de ani?

Cheltuiește mai puțin decât câștigi

Este cel mai simplu și eficient lucru pe care îl poți face. Pentru a realiza acest lucru nu ai nevoie de studii în finanțe și nici nu trebuie să petreci zile întregi citind strategii de investiții sau sfaturile unor experți în domeniu. Indiferent cât câștigi, dacă la sfârșitul lunii reușești mereu să ai cheltuieli mai mici decât veniturile, ești deja pe calea cea bună.

Timpul disponibil este cel mai mare avantaj pe care îl ai

Știi cât înseamnă 1 leu economisit zilnic, timp de 40 de ani, la o dobândă anuală de 1% (practic minimul pe care băncile îl oferă în prezent)? Circa 17.700 lei.

Dar 5 lei economisiți zilnic în aceleași condiții? 88.800 lei.

Când ești tânăr cel mai probabil nu ai foarte mulți bani, însă în schimb ai la dispoziție circa 30-40 de ani pentru a schimba acest lucru.

Plătește comisioane cât mai mici

1 leu pentru o tranzacție? 0,1% pentru o tranzacție? Sunt cifre care nu par uriașe, dar care în timp se vor aduna și îți vor afecta economiile din bancă.

Același lucru este valabil și dacă preferi să îți ții banii la un fond de pensii privat, sau într-un fond de investiții. De multe ori, comisioanele pe care le plătești pur și simplu nu se justifică, în special dacă nu ești un investitor foarte activ.

Nu încerca să dai lovitura cu un singur plasament

Dobânzile și randamentele de 1%, 2% sau chiar și 5% într-un an par plictisitoare. Cum să te îmbogățești cu astfel de cifre?! Este o gândire greșita și din cauza căreia multe persoane fac alegeri proaste, sau se lasă înșelate atunci când cineva promite câștiguri uriașe într-o perioadă scurtă de timp.

Nu există un singur plasament care aproape sigur să te îmbogățească în câteva zile sau luni. Dacă ar exista, cei care „vând” aceste plasamente le-ar păstra pentru ei însuși și s-ar îmbogăți singuri.

Nu lua „pauze” de la economisire

Aproape an de an, în viața fiecăruia apar evenimente speciale, indiferent că vorbim de achiziția unei case, a unei mașini, căsătorie, sau chiar și de un simplu concediu. În aceste condiții perseverența este cuvântul cheie când vine vorba de economisire.

Faptul că luna aceasta ai fost în concediu și ai avut cheltuieli mai mari nu este o scuză pentru a nu continua să pui deoparte cei 100 de lei (sau oricare altă sumă pe care obișnuiai să o economisești).

Economisirea și investițiile sunt un maraton ce se întinde de-a lungul mai multor decenii, nu un sprint de câțiva ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...