Cinci lucruri de ştiut despre James Robart, judecătorul care a blocat decretul antiimigraţie al lui Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Judecătorul federal care a blocat temporar decretul preşedintelui american Donald Trump ce vizează cetăţeni din şapte ţări musulmane a reprezentat persoane defavorizate şi refugiaţi înainte să fie numit în post de către George W. Bush, preşedinte de la vremea respectivă.

James Robart, care prezidează în statul Washington, a fost confirmat în post de Senatul american în 2004, în unanimitate, scrie CNN.

El le-a spus senatorilor că oamenii ar trebui să fie trataţi echitabil de sistemul judiciar.

1. A trecut dintr-un cabinet privat în sistemul federal
James L. Robart este judecător federal la Tribunalul Districtului de Vest al statului Washington din 2004, la un an după ce Bush l-a nominalizat. El a fost promovat în 2016.

Născut în 1947 la Seattle, Robart a absolvit Whitman College în 1969, iar în 1973 Georgetown Law School, unde a fost redactor la Georgetown Law Journal, potrivit biografiei sale oficiale postate pe site-ul Tribunalului districtual.

El a practicat din 1973 şi până în 2004 la cabinetul privat Lane Powell Moss & Miller, unde a fost director asociat în 2003 şi 2004.

2. A făcut muncă în folosul comunităţii
În cadrul audierii în vederea confirmării, senatorul democrat Patty Murray din Washington l-a lăudat pentru „simţul generos al muncii în folosul comunităţii prin activitatea pe care a depus-o pentru tineri cu risc şi nevoi speciale”.

Robart este un fost preşedinte şi membru al CA al Seattle Children’s Home, care se ocupă de copii cu nevoi speciale şi familiile lor la nivelul oraşului şi statului, potrivit site-ului instituţiei.

El a lucrat de asemenea cu Children’s Home Society din Washington, care furnizează servicii familiilor în vederea îmbunătăţirii vieţii copiilor.

3. Nu apare prima dată la ştiri
Robart a provocat o polemică anul trecut, în urma unei declaraţii pe care a făcut-o de la prezidiu în legătură cu un caz de presupusă utilizare a forţei excesive de către poliţie.

Potrivit unei înregistrări video postate pe site-ul tribunalului federal, Robart a spus că „vieţile afroamericanilor contează” („black lives matter”) în timpul unei şedinţe de judecată în august 2016. Citând statistici FBI, judecătorul a spus că „deschiderea focului de către poliţie care conduce la morţi implică în proporţie de 41% persoane de culoare, în pofida faptului că reprezintă doar 20% din populaţia care trăieşte în aceste oraşe”.

„Patruzeci şi unul de procente victime, 20% din populaţie – vieţile afroamericanilor contează”, a spus Robart.

Declaraţia a fost făcută în timpul unei mărturii într-un proces intentat în 2012 de administraţia Obama Departamentului de Poliţie din Seattle (SPD). Departamentul Justiţiei (DoJ) voia ca poliţia să modifice anumite politici după ce o anchetă a dezvăluit „motive rezonabile să se creadă că SPD s-a angajat într-un tipar sau o practică a forţei excesive”.

Raportul DoJ a identificat totodată „îngrijorări grave cu privire la anumite practici care ar putea să aibă un impact asupra comunităţilor minorităţilor”.

4. A muncit pro bono şi a reprezentat refugiaţi
În timpul audierilor în vederea confirmării, senatorul republican Orrin Hatch din Utah a notat că Robart a muncit pro bono şi a reprezentat refugiaţi în cariera sa.

„El a fost activ în reprezentarea unor persoane defavorizate prin activitatea sa la Evergreen Legal Services şi prin reprezentarea independentă a unor refugiaţi din Asia de Sud-Est”, a spus senatorul.

Robart a fost confirmat în unanimitate în Senat.

5. Consideră tribunalele un mijloc de a ajuta oamenii
Tot la confirmare el a vorbit despre folosirea tribunalelor în vederea ajutării oamenilor care se simt privaţi de drepturi.

„Am fost prezentat unor oameni care în multe rânduri considerau că sistemul juridic le era potrivnic sau nedrept”, a spus el. „Iar eu cred că unul dintre lucrurile la care am contribuit a fost să le arăt că sistemul legal a fost înfiinţat în beneficiul lor şi că el poate fi, atunci când este folosit corect, o oportunitate ca ei să caute reparaţii în cazul în care au fost nedreptăţiţi”.

Robart a spus că va trata pe oricine, în tribunalul său, cu „demnitate şi respect”.

„Să lucrezi cu oameni care au o nevoie imediată şi o problemă imediata în care poţi să-i ajuţi este cel mai satisfăcător aspect al practicării dreptului. Eu mă gândesc – dacă am şansa să fiu confirmat de Senat – să aduc această experienţă în sala de şedinţă, recunosc că este necesar ca toată lumea să fie tratată cu demnitate şi respect şi să fie tratată astfel încât atunci când iese din sala de şedinţe să simtă că a avut parte de un proces echitabil”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...