Chinezii au ajuns să construiască rețele până și în Germania

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 120.000 de chinezi trăiesc în Germania. Cei mai mulţi dintre ei sunt studenţi. Al doilea cel mai mare grup este reprezentat de antreprenori.

Unii politicieni din Germania sunt îngrijoraţi de achiziţiile de companii şi implicit de tehnologie germane de câtre companii mari chineze.

Însă în businessul german se infiltrează şi afaceri mărunte chineze care, după ce prind rădăcini acolo, se ocupă cu acomodarea altor chinezi.

Peste 120.000 de chinezi trăiesc în Germania. Cei mai mulţi dintre ei sunt studenţi. Al doilea cel mai mare grup este reprezentat de antreprenori, scrie Deutsche Welle. Antreprenorii stabilesc legături între ei şi nu doar pentru oportunităţi de afaceri, ci şi pentru o integrare mai bună.

Zhang Yuhua a venit în Germania cu trenul pentru a studia ingineria în 1990, traversând Asia şi Europa folosind reţeaua feroviară trans-siberiană. În timpul studiilor de inginerie mecanică la Universitatea Tehnică din Hamburg, Yuhua a lucrat ca ospătar, la împachetat, la curăţatul aeronavelor şi ca orice putea găsi. „Sunt multe oportunităţi în Hamburg, este uşor să supravieţuieşti“, spune el. A rămas acolo după absolvire, a schimbat multe locuri de muncă şi a învăţat multe lecţii. După zece ani, a pornit o afacere prin care furnizează fabricilor VW din Shanghai şi Changchun cablaje. Ca antreprenor de succes, vrea să-i ajute şi pe alţi chinezi să-şi construiască o viaţă în Germania, aşa că s-a implicat într-o asociaţie a întreprinzătorilor chinezi din Germania. A devenit managerul asociaţiei în urmă cu doi ani.

„Când ajungi aici, bâjbâi prin întuneric: unde pot găsi un birou ieftin? Ce autorităţi sunt importante pentru mine? Ce contabil oferă cea mai mare valoare pentru banii pe care-i am eu? Îi ajutăm pe imigranţii chinezi să se descurce cu aceste probleme, fără niciun cost“, spune Zhang.

Asociaţia a fost înfiinţată de primii antreprenori chinezi stabiliţi în Hamburg în urmă cu 30 de ani.

Printre ei s-au aflat fraţii Chen, care şi-au lansat o afacere de furnizare de marinari chinezi pentru companiile de transport naval europene. Alţi membri fondatori au deschis primele restaurante chinezeşti din oraş. În prezent, afacerile antreprenorilor chinezi dinGermania sunt mult mai diverse. Imigranţii chinezi sunt activi în domenii ca inginerie electrică, fabricarea de chimicale, de produse farmaceutice şi industria textilă. Noua generaţie are un nivel mai ridicat de educaţie. Un sfert dintre cei peste 40 de membri ai asociaţiei au doctoratul.

Există şi o asociaţie generală de afaceri germano-chineză, cu 450 de membri, dintre care 20% sunt chinezi. Asociaţia a împlinit şi ea 30 de ani.

„Printre asociaţi se numără nume cunoscuite precum Huawei şi ZTE, dar şi afaceri foarte mici care abia s-au lansat în Germania“, spune Silke Besser, CEO-ul organizaţiei. Aceasta, spun reprezentanţii ei, are stabilite peste 26.000 de contacte cu companii şi organizaţii din ambele state prin intermediul reţelelor membrilor ei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...