China și Rusia au început manevre militare comune în Marea Chinei de Est

by Genko Genko

Paisprezece nave și două submarine ale forțelor navale ale Chinei și Rusiei au început marți manevre comune prevăzute să dureze o săptămână în apele Mării Chinei de Est.

La aceste manevre din Marea Chinei de Est — unde Japonia și China își dispută suveranitatea insulelor Senkaku/Diaoyu — participă, de asemenea, nouă avioane ale forțelor aeriene ale celor două țări, elicoptere și alte forțe speciale.

Aceste manevre dovedesc creșterea cooperării militare între cele două puteri, cooperare care s-a evidențiat în lunile anterioare, de exemplu, în participarea unor nave din cele două țări la retragerea armelor chimice din Siria, a apreciat președintele rus, Vladimir Putin.

Citește și: Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez, la Shanghai

La acestea participă nave amiral ale celor două forțe navale, precum distrugătoarele cu rachete chineze Zhengzhou și Ningbo și crucișătorul rus Varyag, dotat cu proiectile balistice.

Analiștii au evidențiat că aceste exerciții se desfășoară după ce președintele american Barack Obama și-a exprimat, la sfârșitul lunii aprilie, sprijinul față de Japonia în contenciosul din Marea Chinei de Est, adaugă sursa citată.

Barack Obama a subliniat că disputatele insule Diaoyu/Senkaku fac parte din Tratatul de cooperare reciprocă și securitate SUA-Japonia din 1960, fapt pentru care Washingtonul le va apăra în cazul unui atac din partea unor terți.

CITIȚI ȘI...