China riscă să pice în propria capcană: Banii se mută din trezoreria statului în conturile corporațiilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Beijingul ar putea face aceeași greșeală săvârșită și de guvernul nipon, în contextul în care politica monetară actuală se dovedește ineficientă, iar rata crescută de creditare a devenit aproape o nouă stare de normalitate în sistemul bancar.

Reprezentanții Băncii Populare a Chinei cer cu insistență o schimabare a strategiei, politica de reducere a dobânzilor dovedindu-se o unealtă boantă, relatează The Telegraph.

Capcana lichidităților

Măsurile luate până acum de oficialii de la Beijing au constat în injectarea unor doze cât mai mari de bani în economia chineză, dar politica creditelor cu costuri reduse se poate dovedi o armă cu două tăișuri.

Luna trecută, Sheng Songcheng, șeful echipei de analiști ai băncii centrale din China, a avertizat că economia țării „dă semne că ar fi prinsă într-o capcană a lichidităților”.

Sheng nu a uitat să solicite și corelarea politicilor fiscale ale Beijingului cu eforturile făcute de Banca Populară a Chinei pentru a da semnul revigorării economice.

Aceeași dramă pare să se joace pe două alte scene majore din lume: în Japonia și zona euro, unde efectul injecțiilor monetare în economie dă semne de întârziere din pricina lipsei stimulilor fiscali.

Deficit salvator

O unealta pe care Sheng Songcheng ar dori să o vadă pusă în practică ar fi creșterea deficitului pe termen mediu sau lung prin reducerea impozitelor pentru corporații.

„China poate merge pe termen lung pe un deficit de peste 3 procente sau chiar de 5%. Reducerea impozitelor pentru companii ar avea un impact mai mare asupra creșterii economice decât reducerea dobânzilor bancare”, crede economistul chinez.

Punctul său de vedere începe să fie susținut și de vocile membrilor din Consiliul de stat care deja fac calcule pentru o prima „gaură bugetară” de 75 de miliarde de dolari rezultată în urma viitoarelor reduceri de taxe.

Bani pentru zile negre

Eroarea sistemului din China constă în mutarea rezervelor de lichidități din sistemul bancar, controlat în mare parte de către stat, în mâna companiilor.

În ciuda numărului mare de credite acordate firmelor, rata investițiilor private în economia chineză a scăzut cu 2,1% în ultimele 7 luni ale acestui an, atingând cel mai scăzut prag de la declanșarea crizei finaciare globale și până în prezent.

Sheng crede că nivelul ridicat al cheltuielilor bugetare și creșterea înregistrată în sectorul imobiliar nu fac altceva decât să mascheze adevărata problemă, cea a acumulării de lichidități.

„Fondurile sunt blocate undeva și nu se mai întorc în economia reală, ceea ce demonstrează că această capcană a lichidităților se agravează”, afirmă analistul băncii centrale a Chinei.

Termenul „capacana lichidităților” trezește ecouri ce amintesc de Marea Depresiune Economică și are conotații negative recente pentru japonezi, care au traversat perioade similare în ultimii 15 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...