Cheia unei campanii de succes în America? Cum a reuşit Donald Trump să năucească o lume întreagă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Donald Trump, potenţial candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din SUA, a avut o campanie electorală nonconformistă, alimentată din belşug cu teorii ale conspiraţiei, care au avut mare priză la public.

Prima a fost legată de autenticitatea certificatului de naştere al lui Barack Obama, dar au urmat multe altele, preluate cu hărnicie de tabloide sau în diverse colţuri obscure ale Internetului, comentează Business Insider.

Publicaţia face o scurtă trecere în revistă a speculaţiilor cu care Trump şi-a condimentat campania electorală spre stupoarea criticilor săi, care au subliniat în repetate rânduri că acesta este un comportament periculos pentru un prezumtiv candidat la preşedinţia Statelor Unite.

De exemplu, în ajunul alegerilor primare din Indiana, Trump a încercat să submineze credibilitatea rivalului său Ted Cruz susţinând nici mai mult, nici mai puţin că tatăl lui, Rafael Cruz, ar fi fost fotografiat în anii ’60 distribuind pliante pro-Fidel Castro în care apărea Lee Harvey Oswald, asasinul fostului preşedinte John F. Kennedy.

Informaţia neverificată de nimeni apăruse în National Enquirer, iar Ted Cruz a denunţat articolul ca fiind un „gunoi”.

Trump a lansat suspiciuni şi asupra certificatului de naştere al preşedintelui Barack Obama, sugerând că acesta nu s-a născut în Statele Unite. El a declarat că investigatorii lui privaţi i-au spus că „nu le-a venit să-şi creadă ochilor când au aflat anumite informaţii” în legătură cu subiectul.

După ce documentul a fost dat publicităţii, magnatul a refuzat să se mai refere la subiect.

O altă temă adusă în discuţie dar lăsată în aer a fost moartea, în 1993, a lui Vince Foster, fost apropiat al lui Bill Clinton, despre care a spus că „miroase urât”, sugerând că fostul preşedinte n-ar fi fost deloc străin, fără să aducă probe.

Donald Trump a vorbit mult în campanie şi despre organizaţia Stat Islamic, iar unul dintre cele mai stridente momente a fost cel în care a susţinut că el însuşi s-ar fi aflat în primejdie.

Astfel, după un miting susţinut în Dayton, Ohio, Trump a afirmat că un terorist simpatizant ISIS ar fi ajuns până în apropierea sa.

„Asculta muzică arabă, târa pe jos steagul naţional şi avea legături pe Internet cu ISIS”, a explicat el, postând pe Twitter un video care i s-a părut mai mult decât revelator.

Subiectul a fost intens dezbătut, dar nimeni nu a confirmat autenticitatea acelui video, iar serviciile secrete nu au dezvăluit dacă bărbatul din imagine era sau nu conectat la ISIS sau la vreo grupare teroristă.

Trump a profitat şi de moartea subită a judecătorului Antonin Scalia de la Curtea Supremă, înregistrată anul acesta. Într-un interviu la radio, Trump a sugerat că magistratul ar fi fost ucis. „Se spune că au găsit o pernă pe faţa lui. E un loc neobişnuit pentru o pernă”, a spus Trump, adăugând că nu poate da un răspuns, dar ancheta va scoate totul la ivealî, ceea ce nu s-a întâmplat.

Magnatul a răscolit opinia publică şi atunci când, întrebat fiind care este poziţia lui cu privire la o posibila legătură între vaccinări şi autism, a confirmat-o.

„Am un caz chiar din anturajul meu. Zilele trecute, un copil superb, de 2 ani, a făcut vaccin, după care a avut febră, i-a fost foarte, foarte rău, iar acum este autist”, a declarat Trump în timpul unei dezbateri electorale.

Reacţiile specialiştilor au fost vehemente. Contracandidatul său, neurochirurgul Ben Carson a dezminţit categoric, prezentând cercetări de marcă potrivit cărora nu există nicio legătură între autism şi vaccinări.

Trump nu s-a ferit să atingă şi subiecte sensibile pentru poporul american. Timp de mai multe săptămâni, el a susţinut anul trecut că musulmanii din New Jersey s-ar fi bucurat după atacurile teroriste de la 11 septembrie (2001).

„Au ieşit pe străzi în New Jersey, să se manifeste, acolo unde e o mare comunitate arabă. S-au bucurat când World Trade Center s-a prăbuşit (…) Şi asta spune ceva. Totul a fost muşamalizat”, a declarat el.

În ciuda acuzaţiilor grave, până acum nu există nicio dovadă în acest sens.

Trump rămâne sceptic şi în legătură cu temerile legate de încălzirea globală, susţinând că toată tevătura este „foarte costisitoare” şi perpetuată de guvernul chinez, cu scopul de a face industria SUA necompetitivă.

Conform NASA, 97% dintre oamenii de ştiinţă de pe întreg globul au convingerea că activităţile umane cauzează o schimbare majoră a climei.

Însă nu doar Trump a lansat teorii ale conspiraţiei, ci şi adversarii săi. Anul trecut, fostul guvernator al Floridei, Jeb Bush, a postat pe Twitter, mai în glumă mai în serios, că Donald Trump a fost introdus în cursa electorală pentru a o ajuta pe Hillary Clinton, candidata democraţilor, să câştige, cei doi având legături de prietenie mai vechi.

Unii au muşcat momeala, chiar dacă nu există dovezi concludente în acest sens, iar atacurile dintre cei doi posibili candidaţi finali la alegerile prezidenţiale din SUA se înteţesc pe zi ce trece.

De asemenea, un majordom a scris pe Facebook că Trump ar vrea să îl vadă pe Obama „împuşcat” sau „spânzurat de porticul Casei Albe”, iar magnatul s-a văzut nevoit să dea dezminţiri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...