CEC explică de ce a suspendat referendumul local din Sângera

by Genko Genko

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a suspendat procesul de organizare și desfășurare a referendumului local din orașul Sângera, în baza notificării făcute de Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat.

„Prin hotărârea sa din 2 mai 2017, CEC a suspendat procesul de organizare și desfășurare a plebiscitului în localitate. La baza acestei decizii a stat notificarea Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat despre abrogarea, în urma efectuării controlului suplimentar de legalitate, a deciziilor Consiliului orășenesc Sîngera privind inițierea și propunerea datei pentru desfășurarea referendumului local de consultare a opiniei cetățenilor referitor la amplasarea Centrului de gestionare a deșeurilor în extravilanul orașului Sângera”, anunță responsabilii de la CEC.

Ulterior, la 16 mai 2017, Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai locuitorilor or. Sîngera (dna Burca Larisa și dl Cavcaliuc Fedosie), în cadrul căreia aceștia au fost informați despre aspectele legale ale deciziei de suspendare a procesului de organizare a referendumului, până la încheierea procedurilor de efectuare a controlului de legalitate asupra deciziilor autorităților administrației publice locale de la Sângera.

Totodată, responsabilii de la CEC anunță că, în contextul invitației către CEC de a participa la întrunirea cetățenilor din localitate, anunțată pentru data de 20 mai curent, Comisia își rezervă dreptul de a nu se implica în activități care, în opinia autorității electorale, poartă caracter politic.

Comisia își reiterează disponibilitatea și deschiderea pentru toți alegătorii, inclusiv pentru cetățenii orașului Sângera, municipiul Chișinău, vizavi de realizarea competențelor legale de organizare și desfășurare a alegerilor în Republica Moldova.

Citește și: Locuitorii Sângerei, nemulțumiți de deciziile autorităților: Nu își doresc „gunoiște” în localitatea lor

Amintim că CEC a stabilit, la începutul lunii mai, că organizarea plebiscitului va fi stopată până la încheierea unui control al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat privind legalitatea deciziilor Consiliului orășenesc Sângera, adoptate cu privire la referendum.

În cadrul acestui referendum local, oamenii urmau să-și expună opinia vizavi de amplasarea sau nu a unui centru de gestionare a deșeurilor în apropiere de Sângera și depozitarea în extravilanul localității a „deșeurilor periculoase”.

Încă în anul trecut, Ministerul Mediului a elaborat un proiect pentru construcţia „Centrului de Gestionare a Deşeurilor Periculoase”, care urmează să fie finanțat de către Uniunea Europeană, fapt care a stârnit nemulțumirea locuitorilor din Sângera care își fac griji pentru sănătatea lor.

După ce locuitorii, dar și consilierii orașului Sângera, și-au exprimat nemulțumirea în cadrul unei conferințe de presă Ministerul Mediului a anunțat a renunţat la amplasarea Centrului, fiind în căutarea unui nou amplasament.

CITIȚI ȘI...