Cea mai scumpă construcţie de pe Pământ: Depăşeşte cu mult turnul Burj Khalifa sau Marea Piramida din Giza

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noua centrală nucleară Hinkley Point C pe care englezii vor să o construiască la Somerset va deveni cea mai scumpă construcţie de pe planetă.

Preţul estimat de constructor este de 26 de miliarde de dolari, însă activiştii de mediu de la Greenpeace, care se opun proiectului, susţin că, incluzând dobânzile pentru plata împrumuturilor care se fac, centrala nucleară ar putea costa mai mult de 35 de miliarde de dolari, relatează BBC.

Aceasta ar fi prima centrală nucleară construită în Europa în secolul 21. Prin comparaţie, cea mai nouă centrală nucleară din Marea Britanie, Sizewell B, terminată în 1995, a costat doar 3,4 miliarde de dolari, preţ actualizat.

Cu banii care ar urma să fie daţi pentru Hinkley Point C, s-ar putea construi o mică „pădure” de turnuri Burj Khalifa. Celebra cădire din Dubai, cea mai înaltă din lume (828 de metri), a costat 1,5 miliarde de dolari.

Marele Accelerator de Particule (Large Hadron Collider – LHC) de la Geneva, lung de 27 de kilometri, a costat 5,8 miliarde de euro.

Cel mai scump pod construit vreodată este partea estică din Bay Bridge, care leagă San Francisco de Oakland, proiectată să reziste la cele mai puternice cutremure care s-ar putea produce în următorii 1.500 de ani. Costul acestui segment din pod, construit între 2002 şi 2013, pentru a înlocui partea estică originală, se ridică la 6,5 miliarde de dolari.

Deşi costul unei construcţii de 4.500 de ani este greu de calculat, Turner Construction Company a estimat în 2012 că ar putea construi Marea Piramidă din Giza pentru o sumă cuprinsă între 1,1 şi 1,3 miliarde de dolari.

Costul total estimat include costurile actuale pentru piatra necesară (730 de milioane de dolari) şi pentru plata muncitorilor (445 de milioane de dolari), ţinând cont de salariul minim din Egipt – 5,73 de dolari pe zi. În prezent s-ar folosi totuşi macarale, care nu existau în Egiptul antic. Atunci, au muncit 20.000 de oameni pentru ridicarea piramidei, timp de două decenii. Lucrările se făceau câte patru luni pe an, când ogoarele erau inundate.

Înapoi în contemporan, de costul centralei proiectate în Marea Britanie s-ar apropia doar Aeroportul din Hong Kong, construit în 1998 pe o insulă artificială, la preţul actualizat de 29 de miliarde de dolari.

Însă, până acum, orice construcţie de pe Pământ nu se poate compara cu una care orbitează planeta – Staţia Spaţială Internaţională -, care a costat 100 de miliarde de euro (110 miliarde de dolari).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...