Cea mai mare teamă a rușilor: NATO vrea să dea lovitura decisivă în Europa de Est

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficialii de la Moscova sunt tot mai îngrijorați de prezența NATO în fostele țări comuniste din Europa de Est și iau în calcul varianta în care Alianța se pregătește să dea o lovitură decisivă Rusiei în această zonă.

„Au planuri serioase să pună la punct un scenariu pentru o așa-zisă lovitură globală. Ne-au luat fostele baze militare din țările ex-sovietice din regiunea Balticii, din România și Polonia și mobilizează trupe acolo”, susține Franz Klintsevici, șeful Consiliului de Apărare din camera superioară a Parlamentului Federației Ruse, citat de Newsweek.

Planuri mari

„De fapt, se pare că își amenajează un bastion, aranjând echipamentul și platforma pentru pregătirea unor planuri mai mari”, a explicat parlamentarul rus în cadrul unui interviu dat agenției Interfax.

Klintsevici susțină că Moscova monitorizează mișcările NATO și că, în acest moment, Rusia este protejată de „soluțiile tehnologice dezvoltate cu costuri reduse”.

În cazul unui război convențional, rușii par să aibă avantajul unui număr mai mare de trupe, estimările Ministerului Apărării de la Moscova arătând o forță suplimentară de aproximativ 400.000 de soldați în tabăra Federației Ruse.

Numărul este de 10 ori mai mare decât cel al soldaților din forța rapidă de intervenție pe care NATO ar fi gata să o mobilizeze în Estul Europei în cazul unei agresiuni rusești.

Pe lângă aceasta, fiecare țară are și armata sa, iar alte trupe ale Alianței sunt deja prezente în flancul estic în regim permanent.

Cum conducerea NATO a anunțat că, după summitul de luna viitoare din Varșovia, numărul forțelor prezente în regiunile de lângă Marea Baltică și Marea Neagră va crește, Klintsevici anunță la rându-i că Rusia va continua planul de reîntărire a forțelor din Districtul Militar de Vest.

România, direct vizată

Pentru șeful Comitetului de Apărare din camera superioară a parlamentului rus, România și Polonia sunt privite ca state ostile, în condițiile în care au acceptat să găzduiască pe teritoriul lor componente ale scutului anti-rachetă dezvoltat de Statele Unite ale Americii.

„Vom trimite echipament militar și vom face mișcări strategice de trupe în funcție de mutările NATO. Bineînțeles, vizăm în special acele țări care găzduiesc sistemul antirachetă. Nu am ascuns acest lucru”, a mai spus Franz Klintsevici.

Consiliul de Securitate și Apărare al Rusiei a declarat încă din 2015 că cele două state vor fi ținte în strategia de luptă a Moscovei în cazul unui eventual atac NATO.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu se poate lasa intimidată de Rusia în fața îndeplinirii obligațiilor asumate în cadrul strategiei de securitate națională și europeană.

Oficialii NATO au început să se arate îngrijorați de pericolul care pândește flancul estic al Alianței imediat după declanșarea crizei din Ucraina, în martie 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...