Ce se întâmplă cu banii marilor bogătași, după moartea lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși nu ne-ar veni să credem, adesea marii bogătași nu se grăbesc să lase averea copiilor, ca s-o stăpânească ei în voie. Îndeosebi cei care au pornit de la zero, sau de la foarte puțin, și au ajuns la foarte mult, nu cred că e tocmai potrivit să-i procopsească pe copii cu o grămadă de bani de-a gata.

Dimpotrivă, ei cred că descendenții trebuie să învețe singuri cum să gândească, să învestească, să inventeze. Cu așa ceva însă nu-ți bați capul, atunci când te-ai pomenit din senin cu o avere de basm, care-ți permite un trai pe vatrai toată viața, fără niciun efort.

De aceea, multi din acesți nababi se îndreaptă spre sfârșitul vieții spre opere filantropice, lăsând urmașilor doar o cotă mică, atât cât să nu li se pară că au fost neglijați, scrie portalul Radioc, oferind câteva exemple.

Bill Gates

Acesta a ajuns un caz de notorietate. Marele Bill Gates, co-fondator al „Microsoft Corporation”, unul din cei mai bogați oameni de pe planetă, a donat deja cea mai mare parte a averii sale către Bill & Melinda Gates, pentru îmbunătațirea sănătății și învățământului pe tot globul.

Fundația dispune de 102,8 miliarde dolari, iar Bill Gates și-a anunțat intenția să-i lase prin testament 95% din restul averei sale, îndemnând și alți bogătași să procedeze la fel.

Soției și celor trei copii, din care două fiice (Jennifer si Phoebe) și un fiu (Rory John), le lasă cote din restul de 5%.

Warren Buffett

Influențat de gestul lui Bill Gates, magnatul Buffett a promis să doneze 99% din uriașa sa avere unor opere caritabile. Cu această ocazie, a făcut următoarea declarație apărută în presă: „Vreau să le las copiilor mei suficient de mult ca să învețe cum să facă ceva bun în viață, dar în niciun caz atât de mult, încât să învețe cum să nu facă nimic”.

Până în prezent, a donat 57 de miliarde de dolari către cinci fundații caritabile, cea mai mare parte revenind fundației Bill & Melinda Gates, care de altfel i-a sugerat gestul său.

Francezul de origine iraniană Pierre Omidyar

Fondatorul și președintele site-ului de licitații eBay a devenit miliardar la vârsta de 31 de ani. Împreuna cu soția sa Pamela au hotărât înființarea unei societăți filantopice non-profit având ca scop ajutorarea săracilor din întreaga lume.

Amândoi și-au informat copiii că vor trebui să-și câștige singuri pâinea, să muncească și să se îmbogățească prin propria capacitate, întrucât prin moștenire lor nu le va reveni nimic.

Beneficiara testamentului va fi respectiva societate filantropică. Dar până atunci mai este timp mult. Pierre Omidyar are în prezent 47 de ani.

Ted Turner, fondatorul CNN

Cândva acest mare om de inițiativă investițională era cunoscut pentru donația sa de un miliard dolari, oferiți ONU pentru scopuri filantropice. Ulterior, a mai alocat sume importante din averea sa pentru probemele de mediu.

Dar viața cunoaște urcușuri și coborâșuri, iar în prezent Ted Turner susține că se afla în pragul falimentului. Restul averii îi mai asigură suficiente venituri ca să aloce numai din când în când cote rezonabile în scopuri filantropice și să-și ajute cei cinci copii, proveniți din cele trei mariaje ale sale.

Michael Bloomberg

Magnatul în afaceri și omul politic american Michael Bloomberg deține 33 miliarde dolari, dar banii nu-i mai aparțin de fapt în întregime. Prin fundațiile non profit Fast Comp si Bloomberg Philathropies a finanțat numeroase acțiuni de binefacere, orientate în cinci domenii: sănătate publică, arte, inovare, mediu și educație.

Ascendența sa a fost rapidă. În 2013, Universitatea Johns Hopkins anunța primirea unei donații de 350 de milioane de dolari. Prima donație fusese în 1965, când a depus la aceeași universitate suma de 5 (cinci) dolari.

După numeroasele sponsorizări făcute, nimeni nu știe la cât se rezumă astăzi sumele care i-au rămas efectiv în cont, dar comentariile spun despre copiii săi că nu-și mai fac altă iluzie privind moștenirea în caz de deces, decât eventual datoriile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...