Care sunt partidele care îl vor susține pe Sturza la funcția de premier?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ion Sturza are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare. Premierul desemnat a anunțat că deja începe să-și formeze cabinetul de miniștri, iar în acest sens va discuta și cu fracțiunile parlamentare.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat în seara zilei de luni, un decret prin care omul de afaceri Ion Sturza este desemnat în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Democrații au declarat că nu vor susține noua candidatură pentru funcția de premier, poziție susținută și de către socialiști. De partea cealaltă, liberalii sunt indeciși privind acordarea votului de încredere Guvernului Sturza, în timp ce Partidul Popular European îl așteaptă pe candidatul desemnat la funcția de premier la consultări.

Sturza, fără susținerea PD și PSRM

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a menționat, luni seară, că șansele Guvernului Sturza sunt egale cu zero și democrații nu vor lua în considerare aceasta candidatură mascată a liberal-democraților. „Este un gest regretabil al domnului Timofti. În Parlament candidatul Sturza nu are nicio șansă. Va fi un eșec total. A fost un truc politic, între domnul președinte Timofti și PLDM. Asistăm la un joc de culise, impus de PLDM. Sper că domnul președinte realizează la ce riscuri s-a expus și a expus Republica Moldova”, a atenționat președintele PD.

Tot ieri, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că prin desemnarea omului de afaceri Ion Sturza la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova se face „joc politic ieftin, gratuit, care trădează doar multă frustrare şi dorinţa de răzbunare” a liberal democraților. „PLDM ştia că a pierdut dreptul de a nominaliza premierul şi a încercat să-l nominalizeze folosindu-se de dreptul Preşedintelui şi încercând să dea o lovitură cinică pe la spate tuturor partidelor pro-europene”, a comentat președintele Parlamentului.

Se pare că Ion Sturza nu va fi susținut nici de socialiști, care îl învinuiesc că „a umilit Moldova în 1999”. „Ion Sturza este premierul din 1999 despre care majoritatea cetățenilor Republicii Moldova păstrează cea mai tristă amintire. Atunci Moldova a devenit extrem de săracă, atunci au început migrațiile în masă, s-a adâncit drama poporului nostru. Să vedem cine îl va vota pe acest gastarbaiter de peste Prut, care a umilit Moldova în 1999”, a comentat liderul socialiștilor, Igor Dodon.

„Proeuropenii”, insuficienți pentru a „salva” țara

Candidatura lui Ion Sturza ar putea fi susținută însă de Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal și deputații grupului Leancă. Totuși, cele trei formațiuni nu întrunesc numărul necesar de voturi care i-ar asigura pentru învestirea Guvernului. Partidul Popular European îl așteaptă pe candidatul desemnat la funcția de premier, Ion Sturza, la consultări, în cadrul cărora se va decide votul de susținere, în timp ce liberalii au anunțat că vor lua o decizie în acest sens la partid.

Sturza nu ar trebui să mizeze pe votul comuniștilor, în condițiile în care formațiunea PCRM „s-a destrămat” prin plecarea din partid a 14 comuniști, care și-au anunțat intenția de a crea o „Platformă Social-Democrată Pentru Moldova”. În această situație, Nicolae Timofti ar urma să propună o nouă candidatură. Totul ar trebui să se întâmple până la 29 ianuarie 2016. Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, Parlamentul poate fi dizolvat, dacă în decursul a trei luni de la demiterea Guvernului Streleț nu va fi institutit un nou Guvern, asta deși au rămas mai puțin de 6 luni până la expirarea mandatului președintelui țării.

Noaptea se „vizează” terapii de șoc

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, care își autosuspendase funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat în ziua în care Vladimir Filat a fost arestat, a anunțat că revine în politică. Oligarhul și-a anunțat revenirea în noaptea zilei de duminică spre luni, la ora 03:00, printr-un mesaj pe Facebook.

„În zadar vorbim despre reforme radicale și despre terapia de șoc prin care trebuie să treacă Moldova pentru a ieși din criza în care se află, câtă vreme nu avem măcar un an de zile de stabilitate, fără războaie politice, fără a avea campanii electorale în față. Dacă nu suntem în stare să formăm acum această majoritate politică stabilă, atunci ne rămâne doar soluția anticipatelor. Improvizațiile pe termen scurt nu mai pot fi acceptate în situația în care se află Republica Moldova”, a declarat Plahotniuc, care după anunțul celor 14 comuniști de a părăsi partidul i-a invitat la discuții deputații. PD și cei 14 comuniști ar putea crea o „Platformă Social-Democrată” comună, din care să facă parte 34 de deputați, care ar urma să formeze cea mai numeroasă fracțiune parlamentară.

Jocurile politice, în vizorul americanilor

Criza politică de la Chișinău este analizată minuțios de către partenerii de dezvoltare, iar ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James D. Pettit, atenționează politicienii și le transmite că „interesul oamenilor” este mai presus decât jocurile politice. „Mă întreb dacă cineva își pune problema asupra lucrurilor pe care cetățenii moldoveni și le doresc cu adevărat? Democrația înseamnă respectarea voinței poporului. Să fii o democrație, înseamnă să-i servești cu adevărat pe cetățenii pe care îi reprezinți. Liderii, într-o democrație, sunt supușii poporului – nu invers. Să sperăm că atmosfera sărbătorilor va influența și acțiunile liderilor politici”, se arată într-o declarație a ambasadorului James D. Pettit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...