Ce ne spune o mumie de 4.500 de ani despre istoria unei civilizaţii demult dispărute

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Arheologii din Peru au descoperit în situl de la Aspero, pe costa Pacificului, mumia unei femei care a trăit acum 4.500 de ani.

Femeia ar fi aparţinut nobilimii civilizaţiei Norte Chico, care s-a dezvoltat în antichitate pe teritoriul din nordul ţării. Situl de la Aspero se află la mai puţin de 25 de kilometri de Caral, oraşul antic unde sunt unele dintre cele mai vechi piramide de pe continentul american.

Mumia datează din jurul anului 2.500 înaintea erei noastre, perioadă în care populaţia din zonă a început să construiască piramide, relatează The Guardian.

Locul în care a fost îngropată şi obiectele cu care a fost împodobită – colier din scoici, broşe sculptate în os înfăţişând păsări şi maimuţe – sugerează că femeia avea o poziţie socială importantă şi astfel că organizarea acelei societăţi permitea femeilor, ca şi bărbaţilor, să aibă acest statut, a explicat arheologul Ruth Shady Solis, care conduce proiectul arheologic de la Caral.

Femeia a murit se pare la 40 – 50 de ani, dintr-o cauză necunoscută.

Arheologul a mai arătat că muzica avea un rol important în societatea de atunci, mărturie stând cele patru flaute descoperite recent în apropiere de situl de la Aspero, care se alătură celor 32 găsite la Caral.

Oamenii care au trăit în antichitate în Peru au început să construiască piramide cam în acelaşi timp cu egiptenii, însă despre cei dintâi se ştiu mult mai puţine lucruri.

Unii arheologi cred că civilizaţia Norte Chico s-a dezvoltat în principal pe coastă, din pescuit, şi a avut centrul la Caral, în timp ce alţii cred că a fost o civilizaţie descentralizată, existând monumente importante şi în alte foste oraşe, mai departe de coastă, şi că oamenii se bazau pe agricultură pe care o făceau cu ajutorul canalelor şi irigaţiilor asemenea egiptenilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...