Ce cred politicienii din Republica Moldova despre protestele din România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În România nemulțumirile față de decizia Guvernului Grindeanu de a relaxat legislația anticorupție prin adoptarea proiectului de lege privind graţierea cresc de la o zi la alta. De aproape o săptămână, românii protestează în stradă, în speranţa că Guvernul îşi va schimba decizia.

Mai mulţi politicieni de la Chişinău s-au solidarizat cu protestatarii din România, declarând că manifestaţiile din ultimele zile nu ar trebui să fie trecute cu vederea de către Guvernul român. Mai mult, unii politicieni îndeamnă autorităţile române să reacţioneze prompt la proteste, în contextul în care Republica Moldova are nevoie de stabilitate la graniţe.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, este de părere că protestele din România reprezintă un act democratic într-o societate sănătoasă, de care guvernaţii ar trebui să ţină cont. Mai mult, acesta speră că manifestaţiile se vor termina cât mai curând şi nu vor genera în proteste violente.

„Ceea ce se întâmplă la Bucureşti este un proces complicat, dar democratic. Guvernarea este responsabilă pentru legile aprobate, însă conform reacţiilor pot spune că nu toate prevederile acestor legi mulţumesc întreaga societate. PSD, partidul care se află la guvernare are oponenţi politici atât în Parlament, cât şi în societate. Această opoziţie a reacţionat şi mi se pare o reacţie democratică. Sperăm că totul se va termina cât mai curând, deoarece nu dorim ca lucrurile din România să evolueze într-o direcţie proastă. După mine, în curând se va găsi un compromis, care va duce la liniştirea spiritelor”, a declarat Diacov pentru Independent.md.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat încrederea că președintele României, Klaus Iohannis, și întreaga societate românească „se vor consolida și se vor opune distrugerii statului de drept”, ca reacție la Ordonanța de Urgență adoptată marți de guvernul condus de Sorin Grindeanu privind codurile penale.

„România a fost și mai rămâne un model de democrație, de combatere a corupției și de respectare a statului de drept. Ne păstrăm încrederea că românii demni, cu caracter și luciditate, că partidele responsabile și societatea civilă nu vor permite deraparea de la democrație și valorile europene”, a declarat Maia Sandu.

Aceasta mai spune că „este grav și dezamăgitor pentru cetățenii onești ca cei care comit fărădelegi să fie scutiți de pedeapsă, ca delincvenții să primească indulgențe pe criterii politice, dar și mai grav este când un sistem anticorupție construit cu migală și sacrificii timp de 10 ani riscă să fie distrus într-o singură noapte”. „Noi, cei din Republica Moldova, am sperat să preluăm modelele de combatere a corupției care au avut succes în România. Din păcate, observăm că se produce un efect invers: cei din România preiau modelele moldovenești de acoperire a fraudelor împotriva cetățenilor și de protejare a corupților și hoților”, a apreciat Maia Sandu.

Acțiunile Guvernului de la București, care a adoptat, marți seara, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse și Ordonanța de modificare a Codurilor, au fost condamnate şi de primarul de Bălţi Renato Usatîii. În opinia acestuia, inițiativa Guvernului României privind amnistierea și grațierea oamenilor corupți poate deveni realitate și pentru Republica Moldova, unde regimul oligarhului Plahotniuc, ascunzându-se după „normele internaționale”, va merge pe urmele partenerilor săi români.

„Ceea ce a inițiat Guvernul din România este o adevărată sfidare nu doar a statului de drept, dar și o amenințare la adresa democrației. Toți, de la mic la mare, săteni sau orășeni se simt în primul rând cetățeni, care au ieșit în apărarea propriului stat. Vedem că hoții nu au naționalitate sau cetățenie: fie la București, fie la Chișinău, plahotniucii procedează exact la fel – cu ședințe nocturne, cu aprobări secrete, cu hoții promovate prin acte oficiale. Social-democrații români l-au învățat pe Plahotniuc cum să aleagă Guvernul noaptea. De ce pe noi ar trebui să ne pună în gardă intențiile criminale ale guvernanților de la București? Pentru că odată adoptate aceste norme erau să devină pentru plahotniucii noștri drept normă internațională. Și este logic ca să ne așteptăm că vreun Serioja Sîrbu s-ar ridica în Parlament să spună că „iată uitați-vă care este practica internațională”. Vă asigur că în trei mișcări această normă era să fie aprobată și la noi”, a scris pe rețeaua de socializare Facebook Renato Usatîi.

Şi liderul Partidului Demnitate și Adevăr Andrei Năstase deplânge lovitura primită de statul de drept din România și face o comprație între tactica PSD și tehnicile lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul care controlează guvernul de la Chișinău. „În România statul de drept riscă să fie ucis în această noapte. Tehnicile plahotniuciste aplicate de un an încoace la Chișinău au fost preluate și la București. România, apără-te”, a scris Andrei Năstase pe Facebook.

Parlamentarul PLDM, Maria Ciobanu, spune că valul masiv de proteste care, practic, a cuprins întreaga Românie este un semnal elocvent că socitatea românească a însușit democrația, în condiţiile în care politicienii de dincolo de Prut, membrii fruntași ai PSD, au implementat scenariul PDM, luând decizii criminale, neacceptate de cetățeni, la miez de noapte.

„Urmăresc cu mare atenție ceea ce se întâmplă zilele acestea în România. Valul masiv de proteste care, practic, a cuprins întreaga țară este un semnal elocvent că socitatea românească a însușit democrația. Este o crimă să taci, să nu te revolți atunci când se fac legi pentru hoți. Locul hoților nu este în Parlament, în Guvern, ci la pușcărie. Regret că politicienii de dincolo de Prut, membrii fruntași ai PSD, au implementat scenariul PDM, luând decizii criminale, neacceptate de cetățeni, la miez de noapte. De ce modificarea Codurilor penale trebuiau să devină Ordonanțe de Urgență înțelege și un cetățean neavizat în jurisprudență. Pentru a putea ocupa funcții importante în stat penalii politici. Hoții…Exact ca și la noi, în Republica Moldova. Nu în zadar suntem același sânge. Au fost infiltrați în mulțime provocatorii, care au scopul de destabiliza situația, a crea dezordine și haos, a transforma un protest pașnic în acțiuni violente. Sunt mândră de românii care știu să militeze pentru drepturile lor fundamentale. Mă impresionează atitudinea angajaților din Poliție, solidaritatea lor și dorința sinceră de a fi cu poporul. Susțin cu toate fibrele sufletului protestele cetățenilor din România și îmi fac griji să nu se lase provocați, să nu repete tragedia noastră din 7 aprilie…”, a comentat Ciobanu pentru Independent.md.

Amintim că potrivit EFE, care citează TVR, vreo 100.000 persoane au înfruntat temperaturile negative în Piața Victoriei din Bucureşti, miercuri seara, în fața sediului guvernului, strigând, printre altele, „Hoții!”, „Rușine!”, „Demisia!”. A fost cea mai masivă manifestație din București din ultimii 25 de ani, după revenirea la democrație, adaugă AFP, iar Reuters apreciază că numărul participanților a fost între 130.000 și 150.000.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...