Câţi poligrafologi avem în Moldova şi câte teste au efectuat în 2017. În urma testării 26 de persoane nu au fost angajate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Moldova există două poligrafe şi trei poligrafologi, instruiţi special în cadrul unor cursuri finanţate de către Ambasada SUA în Republica Moldova. Tot ambasada SUA a donat şi cele două aparate de model „Lafayette 4000”, produse în 2012. Doi dintre poligrafologi activează în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, având şi două birouri special amenajate, iar cel de-al treilea activează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având şi un asistent. Astfel, pe parcursul anului 2017, cei trei poligrafologi au efectuat un număr de 148 de teste la detectorul comportamentului simulat (poligraf).

Despre aceasta a informat în cadrul unor audieri parlamentare organizate la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, președintele Comisiei de stat pentru testări cu utilizarea poligrafului, Tudor Gabur. Comisia reprezintă un organ colegial, constituit pe un termen nelimitat, pentru coordonarea activităţii poligrafologilor şi asigurarea procesului de efectuare a testărilor cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligraf).

„În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați și activează trei poligrafologi în cadrul autorităţilor cu drept de iniţiere a testării. Doi în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie și unul în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pe parcursul anului trecut au fost efectuate 148 de teste. 55 dintre acestea au avut rezultat negativ, alte 41 – rezultat pozitiv. În urma efectuării testării cu utilizarea detectorului comportamentului simulat 26 de persoane nu au fost angajate în funcție”, a precizat raportorul.

Totodată, președintele Comisiei de stat pentru testări cu utilizarea poligrafului a menționat că în procesul de aplicare a detectorului sunt identificate și unele carențe. Pentru înlăturarea acestora, în următoarea perioada va fi creat un grup de lucru pentru evaluarea cadrului legal existent și elaborarea unor propuneri de îmbunătățire a acestuia.

Președinta Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci a susținut inițiativa de eficientizare a legislației cu privire la aplicarea poligrafului pentru a evita contradicțiile care pot apărea în cadrul procesului de testare.

Astfel, deputații vor examina propunerile și le vor expune într-un proiect de decizie a Comisiei asupra audierilor efectuate, care va fi votat în una din ședințele următoare.

Procedura de audiere este parte a controlului parlamentar asupra implementării legislației.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...