Cât nu s-a uitat nimeni, Putin a mai anexat o provincie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a profitat de faptul că atenţia întregii lumi a fost aţintită, în urmă cu două luni, asupra aniversării unui an de când peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată Rusiei, ca să anexeze pe furiş încă un teritoriu.

Citeşte şi: NATO critică dur tratatul semnat de Rusia și Osetia de Sud: Încalcă dreptul internațional

În vreme ce lumea urmărea ceremoniile prilejuite de aniversarea primului an de când a fost anexată Crimeea, la 18 martie, Rusia a crescut efectiv cu 50.000 de cetăţeni şi 3.900 de kilometric pătraţi, semnalează Newsweek.

Această creştere bruscă a avut loc ca rezultat al Tratatului de Alianţă şi Integrare semnat de Rusia şi Osetia de Sud, regiune separatistă a Georgiei.

Vladimir Putin a anunţat că „o zonă comună de apărare şi securitate va fi creată între cele două ţări ale noastre, agenţiile noastre vamale vor fi integrate şi trecerile la frontieră pentru cetăţenii noştri vor fi deschise”.

Citeşte şi: Armata Osetiei de Sud va fi integrată în cea a Rusiei

Uniunea Europeană a reacţionat însă şi a explicat foarte clar că nu este un proces în acord cu dreptul internaţional, ba mai mult, încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei.

Înaltul reprezentant UE pentru politica externa, Federica Mogherini, a declarat, la momentul respectiv că, „la fel ca şi anterioarele tratate semnate între Federaţia Rusă şi cele două regiuni separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, acest „tratat’ – care include referiri la transferul de putere în anumite domenii – încalcă limpede suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, principiile dreptului internaţional şi angajamentele internaţionale asumate de Rusia, inclusiv Acordul din 12 august 2008 şi Măsurile sale de Implementare, din 8 septembrie 2008, şi nu are nicio valoare legală”.

Citeşte şi: Președintele Georgiei: Jumătate din Europa trăiește sub amenințarea tancurilor rusești

Un comentator, scrie sursa citată, s-a întrebat dacă nu cumva acordul este o temă politică impusă de Kremlin politicienilor din Osetia de Sud.

În parlamentul oset au existat totuşi unele divergenţe, mai ales pe gradul de cooperare aşteptat de Rusia, la doar o săptămână după semnarea tratatului.

În acelaşi timp, este dificil de spus dacă oseţii au intrat de bunăvoie în acest tratat, însă este limpede că principalul beneficiu al Osetiei de Sud de pe urma intrării sub aripa protectoare a Rusiei este securitatea. Rusia şi-a demonstrat puterea în regiune în războiul din 2008 cu Georgia, care a şi declanşat, de altfel, procesul de alunecare a celor două regiuni separatiste înspre Kremlin.

Şi Georgia simte repercusiunile avansului Rusiei. UE a condamnat Tratatul, prin Mogherini, însă până acum Uniunea Europeană nu a livrat georgienilor acele beneficii tangibile care să justifice rezistenţa în faţa Rusiei – spre exemplu, eliminarea vizelor pentru georgienii care călătoresc în statele UE.

Citeşte şi: Scenariu: În 2023, Moldova și Georgia își vor depune candidatura pentru aderarea la UE


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...