Care sunt următoarele ținte ale lui Putin? În listă e și Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economia Rusiei pare să îşi revină. Cele mai recente date arată că ce-a fost mai rău se apropie de sfârşit, după ce economia Rusiei a fost puternic zdruncinată de prăbuşirea preţului petrolului şi sancţiunile Occidentului.

Dar asta nu înseamnă că preşedintele Vladimir Putin va coborî de pe scena geopolitică, relatează Business Insider.

Potrivit lui Victor Szabo, manager de investiţii la compania Aberdeen Asset Management din Marea Britanie, Putin va trebui să atragă atenţia cetăţenilor de la economia încă în scădere, pentru a obţine sprijinul lor la alegerile din 2018.

Iar cel mai bun mod de a face asta este să găsească un adversar cu care să lupte, o abordare pentru a avea succes în politică pe care Szabo a catalogat-o drept „circ şi pâine”.

„Nu au mai există creşteri salariale de doi ani în sectorul funcţionarilor publici”, a arătat marţi Szabo.

„Trebuie să găsească un duşman intern sau extern. Problema este că în interior nu a mai rămas aproape nimeni, aşa că va trebui să se uite în exterior”, a continuat acesta.

Întrebarea care nu are încă un răspuns este cine şi unde. Rusia ar putea deschide un nou front în războiul împotriva Turciei din Azerbaidjan sau Armenia, „dar este greu de prezis unde va avea loc următorul eveniment”, a spus Szabo, adăugând că ţinte ar putea fi inclusiv Republica Moldova, Georgia şi Osetia de Sud.

Vladimir Putin a lăsat întreaga lume sub un mare semn de întrebare legat de următoarele sale mişcări, inclusiv după ce a ordonat retragerea forţelor ruse din Siria.

„Singurul lucru previzibil la Vladimir Putin este că e imprevizibil”, a punctat Victor Szabo.

Însă, deşi economia încă suferă – a scăzut cu 3,8% în ultimele trei luni ale anului 2015 -, ar putea fi şi mai rău. Aberdeen a analizat datoria Rusiei şi a constatat că ţara „a făcut paşii corecţi, ca la carte, pentru a ajusta economia la şocurile externe”. În plus, parlamentarii au reacţionat la declinul preţului petrolului prin înăsprirea legilor din domeniul importurilor, a spus Szabo.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...